Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

«Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών»

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, η οποία θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα έλαβε χώρα στο Κουκλοθέατρο του Ζάγκρεμπ στις 15 Ιουνίου 2008.
Στόχος της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι να μετατρέψει την ήπειρό μας σε μια ζώνη ελεύθερη από σωματική βία σε βάρος των παιδιών, προωθώντας την πλήρη νομοθετική απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, τη θετική άσκηση του γονικού ρόλου και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα του παιδιού στην Ευρώπη.

Έως σήμερα 18 ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει με νόμο τη χρήση σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως στην οικογένεια: 47% - 84% των γονέων παραδέχονται ότι έχουν κάνει χρήση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά τους και 53% - 93% των ερωτηθέντων παιδιών και νέων αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σωματική τιμωρία. Όσον αφορά στην αποδοχή της σωματικής τιμωρίας από την κοινή γνώμη, δυστυχώς ακόμη το 70% - 90% των ενηλίκων θεωρούν αποδεκτό και δικαιολογούν το ξύλο στα παιδιά.
Στην Ελλάδα, η σωματική τιμωρία δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα μέσα σωφρονισμού των παιδιών στο πλαίσιο της ανατροφής τους (ν.3500/2006, άρθρο 4). Ωστόσο, η αντίληψη «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» δεν έχει ξεπεραστεί: σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, δύο στους τρεις γονείς χρησιμοποιούν τη σωματική τιμωρία στα παιδιά τους και 1,2% των παιδιών έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό από αυτήν.

Ο Συνήγορος του Παιδιού συμμετείχε στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη και συντονίζει το Ελληνικό «Δίκτυο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά», στο οποίο συμμετέχουν Υπουργεία, δημόσιοι φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το Δίκτυο προσπαθεί μέσα από ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών (σεμινάρια, διακίνηση εντύπων, παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων) να πείσει μικρούς και μεγάλους ότι το ξύλο, όπως και η χρήση βίας γενικότερα, δεν κάνει καλό στα

Μεταξύ άλλων, Ευρωπαίοι υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι διεθνών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών. Επίσης παρουσιάστηκε το τηλεοπτικό σποτ της εκστρατείας με θέμα «Τα χέρια σας πρέπει να φροντίζουν και όχι να τιμωρούν. Σηκώστε το χέρι σας κατά της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά», ενώ την κεντρική συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
http://www.coe.int/t/transversalprojects/children/News/ZagrenKickoff_en.asp (χρησιμοποιώντας την εφαρμογή real player).
Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία μπορείτε να διαβάσετε στο www.coe.int/children