Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η γρίπη Η1Ν1 βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αύξηση των θανάτων από τον ιό, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας.Από τους συνολικά 93 ανθρώπους, που έχουν χάσει τη ζωή τους από την περίοδο έναρξης της επιδημίας, οι 17 εξέπνευσαν μέσα στο 2010. Το τελευταίο θύμα είναι γυναίκα 50 ετών με διαβήτη και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ από χθες σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική κοριτσάκι 6 ετών, που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε μέρα νοσηλεύονται, κατά μέσο όρο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 50 άνθρωποι και κρίνουν ότι η ανάγκη για εμβολιασμό παραμένει.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγήτρια Ελ. Γιαμαρέλου, «πρέπει να συνεχιστεί η επίκληση για εμβολιασμό, ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς από τα ως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι 80% των ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νέας γρίπης, ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μόλις 20% ήταν απολύτως υγιείς, όταν προσβλήθηκαν από τον ιό».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί τις διαβουλεύσεις για τα 12 εκατ. δόσεις εμβολίων, που έχουν παραγγελθεί, αλλά δεν παραλήφθηκαν. Η αντιπρόεδρος Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), Μένη Μαλιώρη, εξήγησε ότι οι παραγγελίες έπρεπε να γίνουν, καθώς στην αρχή της επιδημίας προείχε η πρόληψη και είχε ληφθεί υπόψην και το πιο δυσάρεστο σενάριο.
Είπε ότι «κάτι περισσότερο είχε προβλεφθεί, κάτι λιγότερο τελικά προέκυψε» και κατέληξε ότι «τα συμπεράσματα βγαίνουν στο τέλος», τονίζοντας παράλληλα πως «ένας θάνατος δεν κοστολογείται».

Τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν και το θέμα των αντιβιοτικών, τα οποία υπερκαταναλώνονται ακόμη και για απλές ιώσεις. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατανάλωση αντιβιοτικών και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι στη χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ