Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μην τρως ότι σου σερβίρουν...Πες όχι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

ΠΡΟΣ: Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, Επιτροπή Περιβάλλοντος

Είναι πολλοί οι ευρωπαίοι πολίτες που αντιτίθενται στα γενετικά τροποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ΓΤ προϊόντα θεωρείται από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Οι περισσότεροι καταναλωτές όμως δεν γνωρίζουν πόσο συχνά τα τρόφιμα περιέχουν ΓΤ οργανισμούς. Οι περισσότεροι ΓΤ οργανισμοί που μπαίνουν στην ΕΕ περιέχονται στις ζωοτροφές κι εδώ ακριβώς υπάρχει νομοθετικό κενό σχετικά με όσα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία των προϊόντων διατροφής.

Η αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι στη συσκευασία κάθε προϊόντος που προορίζεται για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων και περιέχει ΓΤ οργανισμούς σε ποσοστό μεγαλύτερο από 0,9% θα πρέπει να αναγράφεται η φράση «Το προϊόν αυτό περιέχει γενετικά τροποιημένους οργανισμούς» ή «Το προϊόν παράγεται από τον γενετικά τροποποιημένο οργανισμό …»

Ωστόσο, ανάλογη υποχρέωση αναγραφής στη συσκευασία δεν υφίσταται εάν το ζωικό προϊόν προέρχεται από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΜ ζωοτροφές. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, αν το γάλα που πίνουν ή το κρέας και τα αυγά που τρώνε προέρχονται από ζώο που έχει -ή δεν έχει- καταναλώσει ΓΤ ζωοτροφές. Έτσι δεν είναι σε θέση να το αποφύγουν, ακόμα κι αν θέλουν. Τώρα πια όμως έχουμε την ευκαιρία να πιέσουμε, ώστε να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ζωικών προϊόντων η προέλευσή τους από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές.

Στις 4 Μαΐου 2010, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENV1) ψήφισε μια τροπολογία (Άρθρο 8 (7)) στον Νέο Κανονισμό Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία στη συσκευασία κάθε προϊόντος από ζώα τα οποία τράφηκαν με ΓΤ ζωοτροφές, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η φράση: «παράγεται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές».

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής αυτής ψήφισαν, σχεδόν ομόφωνα, υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής στη συσκευασία ότι το προϊόν περιέχει ΓΤ οργανισμούς. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο από όλους τους ευρωβουλευτές, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωβουλής. Εάν υπερψηφιστεί πάλι, η τροπολογία θα γίνει νόμος.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει απορρίψει ανάλογες προτάσεις για τα ΓΤ προϊόντα. Καθώς όμως είναι η δεύτερη φορά που οι Ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ της επιβολής αυστηρότερων κανόνων για τα ΓΤ προϊόντα, αναμένεται ότι το Συμβούλιο θα συμβιβαστεί.

Η μη υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία ζωικών προϊόντων, ότι προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤ ζωοτροφές, ισοδυναμεί με άρνηση της Ε.Ε. να δώσει στους πολίτες της το δικαίωμα να ενημερώνονται σωστά πριν πάρουν μια απόφαση.

Υπογράφοντας το ψήφισμα εκφράζετε την υποστήριξη και επιθυμία σας να υπερψηφιστεί η τροπολογία ώστε να ενημερώνεστε κατάλληλα και να μπορείτε να διακρίνετε ποιες τροφές περιέχουν ΓΤ οργανισμούς και ποιες όχι.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές. Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της. Η απόφαση αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις για την επισήμανση των ΓΤΟ. Ωστόσο, εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τις ΓΤΤ, το Συμβούλιο είναι πιθανόν να καταλήξει σε συμβιβασμό.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διεκδικούμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνει την τροπολογία αυτή! Υπογράψετε αυτήν την αναφορά, εάν θέλετε να ενημερώνεστε και να είστε σε θέση να διακρίνεται τα τρόφιμα που παράγονται με ή χωρίς ΓΤΟ.

Το ψήφισμα για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς υποστηρίζεται και από το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8545503.stm

हटtp://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?cl=535172501&v=5907

http://www.greenpeace.org/raw/content/eu-unit/press-centre/policy-papers-briefings/GMO-cookbook.pdf

http://www.eeb.org/?LinkServID=4E9CABCB-9C72-F172-1BA027D390F7B109&showMeta=0

http://www.eeb.org/?LinkServID=CE77EA0C-E9B2-2521-BB4BB15A9D47846E&showMeta=0

http://ecology-salonika.org/2010/03/31/call-for-moratorium-on-gm%CE%BF/

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=281:dt090412&catid=12:agriculture&Itemid=28

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=975:2010-04-15-13-51-54&catid=3:environment&Itemid=4