Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Διαχείριση Υδατικών Πόρων : Εφαρμογή της οδηγίας 2000/60/ΕΕ

Η 2000/60/ΕΕ είναι μια διαχειριστική οδηγία που ενσωματώνει παλαιότερες οδηγίες και νομοθετήματα και αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής χρήσης των υδατικών πόρων. Αναπτύχθηκε με βάση την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, αποτυπώνοντας και διασφαλίζοντας τις οικολογικές παραμέτρους που απαιτούνται για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία ενός οικοσυστήματος. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια τάση απόκλισης των κρατών μελών από τις βασικές επιταγές της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται δραματική συρρίκνωση και ποιοτική υποβάθμιση των υδατικών αποθεμάτων, παγκοσμίως. Με δεδομένη την αυξημένη ευπάθεια των ευρωμεσογειακών υδατικών συστημάτων λόγω και της κλιματικής αλλαγής, ζητάμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαμορφώσουν τις επικείμενες πολιτικές τους, με βάση την Οδηγία 2000/60/ΕΕ για το νερό, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους όρους της και πιο συγκεκριμένα:
  • Εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων της Οδηγίας δηλαδή επίτευξη του στόχου της «καλής οικολογικής κατάστασης» των υδάτων, το αργότερο έως το 2015, που συνεπάγεται την προσέγγιση της κατάστασης των υδάτων στις αδιατάρακτες συνθήκες, στις οποίες οι ανθρωπογενείς πιέσεις ελαχιστοποιούνται.
  • Βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων βασισμένη σε ορθές πρακτικές, μέσω των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής, των εκτάσεων δηλ. που συγκεντρώνουν και παροχετεύουν τα νερά τους στον κύριο ρου του ποταμού.
  • Μείωση έως και παύση απορρίψεων ουσιών στα υδατικά συστήματα και αποτροπή ρύπανσης των υπογείων νερών.
  • Συνεχής παρακολούθηση και εκτίμηση της κατάστασης των υδατικών συστημάτων, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης των υδάτων και την βελτίωση της κατάστασής τους.
  • Ενημέρωση και συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από ουσιαστική διαβούλευση, στην διαμόρφωση, εκπόνηση και αναθεώρηση σχεδίων που αφορούν στη διαχείριση λεκανών απορροής.