Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ας συμμετέχουμε όλοι στη ανάδειξη της ιστορίας της Αθήνας

 

Σε σχέση με τους καθαρισμούς, το φύτεμα ή το βάψιμο, τα μπάνερ με την ιστορία παλιών σημαντικών κτιρίων της Αθήνας, παλιά ιδέα του Τάσου,  φαινόταν «παιχνιδάκι» και «κάτι εύκολο». Μόνο όταν τα πήραμε στα χέρια μας συνειδητοποιήσαμε την πολλή και καλή δουλειά που είχε γίνει (από γραφισιτκή και εκτυπωτική άποψη-τύπωμα πάνω σε μουσαμά) και τη δυναμική που μπορούν να πάρουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Τα πρώτα δύο μπάνερ των atenistas αφορούν σε δύο ιστορικά κτίρια της Αθήνας που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση στο κέντρο της πόλης μας. Το ένα είναι στην οδό Σταδίου, στο νούμερο 50, το Μέγαρο Αθηνογένους. Χτίστηκε μεταξύ των ετών 1875-1880, βάσει σχεδίων ξένου αρχιτέκτονα που εργαζόταν στην Ελλάδα (υπάρχει διχογνωμία εάν πρόκειται για τον Piat ή τον Eugene Trumb, ενώ σχέδιο κάτοψης έχει εντοπιστεί και στο αρχείο Ziller). Αξιοσημείωτη θεωρείται η κεντρική νεοκλασική σύνθεση με τις ιωνικές παραστάδες στην πρόσοψη, που συνδυάζεται με στοιχεία μπαρόκ, κυρίως στην επίστεψη. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε άθλια κατάσταση ενώ το 2004 μια πυρκαγιά παραλίγο να του δώσει το τελειωτικό χτύπημα.
Το άλλο κτίριο είναι στην οδό Αιόλου, το ξενοδοχείο «Βύρων». Πρόκειται για το τριώροφο κτίριο στη βορεινή γωνία της πλατείας Αγίας Ειρήνης με την οδό Αιόλου και οικοδομήθηκε κατά τη δεκαετία του 1830. Αυτό το κάνει ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα αρχιτεκτονικής τα πρώτα χρόνια μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Για έναν τουλάχιστον αιώνα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, πιθανόν αρχικά υπό την επωνυμία «Η Ανατολή» (μαρτυρείται το 1854) και, από τα τέλη τουλάχιστον του 19ου αιώνα, ως «Βύρων» (μαρτυρείται το 1900, το 1920 και το 1930). Η αρχιτεκτονική του εκφράζει μια πρώιμη αυστηρή νεοκλασική άποψη, όπως σημειώνει και η Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη, «με έμφαση στη δωρικότητα και την απλότητα». Πιθανολογείται ότι φιλοξένησε τον Όθωνα κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα (τον Μάιο του 1833).
Τι θέλουμε να δείξουμε με τα μπάνερ μας; Πρώτον, θέλουμε να «σηματοδοτήσουμε» άγνωστα μνημεία της νεότερης Αθήνας που έχουμε μάθει να προσπερνάμε. Εκπαιδεύοντας τους εαυτούς μας αποκτούμε συνείδηση της ιστορίας της πόλης κι έχουμε (επιπλέον) λόγους για να είμαστε υπερήφανοι και να νοιαζόμαστε γι’ αυτήν. Ταυτόχρονα, υποδεικνύοντας την ιστορικότητα τέτοιων αρχιτεκτονημάτων στέλνουμε ένα διακριτικό μήνυμα για τη διάσωση και την ανάδειξή τους.
Την ώρα που εμείς ετοιμάζουμε τα επόμενα μπάνερ εσείς μπορείτε να μας υποδεικνύεται τις δικές σας ιδέες για κτίρια που θα άξιζε τον κόπο να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο.
• Πηγή ιστορικών στοιχείων από το θαυμάσιο αρχείο νεοτέρων μνημείων της Αρχαιολογίας της Πόλης των Αθηνών (http://www.eie.gr/).
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.atenistas.gr/vyron-athinogenous/