Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Διασκεδάζοντας με τα παιδιά σε αποκριάτικες εκδηλώσεις


Xωμένα μέσα σε αστείες στολές και πλημμυρισμένα από το πνεύμα των Αποκριών, τα παιδιά μας θυμίζουν πως είναι να χαμογελάς αυθόρμητα. Δήμοι, θέατρα, μουσεία και παιδικοί φορείς φροντίζουν να ενισχύσουν αυτά τα χαμόγελα, ετοιμάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων για εσάς και τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς σας. Άλλωστε, τα σαββατοκύριακα που πλησιάζουν είναι η ιδανική περίοδος για να ξεχάσετε και οι ίδιοι τα «ενήλικα» βάσανά σας και να ξαναγίνετε παιδιά. Μαζί με τα παιδιά.



Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ: 2103312995)  Δύο κύκλους εκδηλώσεων για παιδιά 3-6 ετών και 7-12 ετών ετοιμάζει για τα προσεχή σαββατοκύριακα το Παιδικό Μουσείο του Δήμου Αθηναίων. Ανηφορήστε με τα παιδιά σας έναν από τους πιο όμορφους δρόμους της Πλάκας και καταλήξτε να θαυμάζετε την δημιουργικότητά τους στους χώρους του Μουσείου.

Για τις ηλικίες 3-6 ετών, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27/2, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν τις δικές τους μάσκες, εμπνευσμένα από την έκθεση αστείων μασκών του Μουσείου. Παράλληλα, τα παιδιά ηλικίας 7-12 ετών θα απασχολούνται στο άλλο αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου, με θέμα την προέλευση του καρναβαλιού. Γιορτινή ξενάγηση στην Μεσόγειο, γνωριμία με το ιταλικό καρναβάλι και κατασκευή των δικών τους στολών θα βάλουν τα μεγαλύτερα παιδιά στο κλίμα της κεφάτης γιορτής.

Το επόμενο σαββατοκύριακο, τα παιδιά κάθε ηλικίας θα μπορέσουν να κατασκευάσουν με πρωτότυπα υλικά τους δικούς τους χαρταετούς και να βιώσουν το έθιμο του πετάγματος στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45.
H οικονομική συμμετοχή είναι 7 ευρώ για κάθε παιδί & ενισχύει τους σκοπούς του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική - καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα.

«Ώρα για παραξενιές!» Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ: 2102540619)  Στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, οι Απόκριες σημαίνουν παιχνίδι, τραγούδι, ρυθμό, αλλά και διασκεδαστικές ανακαλύψεις. Από νηπιακή ηλικία μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, όλα τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα να γνωρίσουν την ιστορία των Αποκριών, τα έθιμα όλου του κόσμου και να απολαύσουν μοναδικές μάσκες, καπέλα, στολές και φυσικά, χορό.
Κυριακή 27/2, ώρες προσέλευσης: 10.00 και 12.00, ώρες έναρξης: 10.30 και 12.30. Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.

Καρναβάλι Νίκαιας-Ρέντη Η διασκέδαση έχει ήδη αρχίσει στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, καθώς το έναυσμα ενός από τα πιο κεφάτα καρναβάλια της Αττικής δόθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Ρέντη. Ωστόσο, τα προσεχή σαββατοκύριακα οι εκδηλώσεις πολλαπλασιάζονται, καθώς το πλούσιο πρόγραμμα που φιλοξενείται στις πλατείες του Δήμου και μπορείτε να απολαύσετε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση έχει ως εξής:

Το Σάββατο 26/2, η πλατεία Χαλκηδόνας θα φιλοξενήσει από τις 11.00 π.μ. ένα χαρούμενο υπαίθριο πάρτι, ενώ την ίδια ώρα, μπάντες Κουβανών θα περιοδεύουν στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Ανωγείων. Την Κυριακή 27/2, την σκυτάλη των παιδικών εκδηλώσεων παίρνει η κεντρική πλατεία του Ρέντη, με άλλη μία παιδική εκδήλωση στις 11.00 π.μ.
Το επόμενο σαββατοκύριακο η διασκέδαση κορυφώνεται. Το πρωί του Σαββάτου η πλατεία Αγ. Νικολάου θα κρύβει αποκριάτικες εκπλήξεις από τις 11.00 π.μ., ενώ η πλατεία Κρήνης θα πλημμυρίσει παραδοσιακούς χορούς και όμορφες μάσκες, από τα τοπικά εργαστήρια. Οι κουβανικές μπάντες θα συνεχίσουν τις μουσικές τους βόλτες στην γύρω περιοχή, ενώ στις 19.00 θα ακολουθήσει νυχτερινή παρέλαση στην κεντρική πλατεία του Ρέντη, όπου άλλωστε ξεκινά και η μεγάλη παρέλαση αρμάτων την Κυριακή των Αποκριών, στις 12.00.

Εκδηλώσεις Δήμου Πετρούπολης 
«Γιορτάζουμε στις πλατείες» δηλώνει με την σειρά της και η περιοχή της Πετρούπολης. Παιχνίδια με τους κλόουν, διασκεδαστικές μπαλονοκατασκευές, μασκαρέματα και face painting περιμένουν τους μικρούς φίλους το Σάββατο 26/2 σε κεντρικά σημεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, ενισχυμένες από τοπικούς συλλόγους και εργαστήρια, θα λάβουν χώρα στην πλατεία Ηρώ Πετρούπολης (11.00 π.μ.) και στην πλατεία Αγίας Τριάδας (13.00 μ.μ.). Σε περίπτωση κακοκαιρίας, έχει προβλεφθεί η μεταφορά των εκδηλώσεων σε κοντινά κτίρια.

Το μεσημέρι της Κυριακής 6/3, η πλατεία Αγίου Δημητρίου θα φιλοξενήσει σκωπτικά δρώμενα και χορευτικά έθιμα από διάφορους συλλόγους.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας 
Οι εκδηλώσεις που «μαγειρεύει» το πιο «ευαίσθητο» μουσείο του Φιλοπάππου τιτλοφορούνται «Μασκαροτζούμ». Σύνθετη λέξη από την μάσκα και το ροτζούμ. Μάσκα γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει. «Ροτζούμ» όμως; Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής ηλικίας προσκαλεί τα παιδιά και τους γονείς τους να το ανακαλύψουν στους διαδραστικούς χώρους του, που ενθαρρύνουν την γνώση μέσα από το παιχνίδι και το «παραμύθι».
Το εργαστήρι μυθοπλασίας και κατασκευών «Μασκαροτζούμ» ανοίγει τις μαγικές του πόρτες στις 26/2, 27/2 και 5/3, για ενήλικες και παιδιά 5-12 ετών. Η είσοδος είναι 8 ευρώ.

Αποκριάτικο εργαστήρι Καλλιτεχνούπολης (Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντ. Θεοχάρη
Καλλίπολη Πειραιά, τηλ: 2104514888)
Το πρότυπο παιδικό κέντρο τέχνης και δημιουργίας «Καλλιτεχνούπολη» που λειτουργεί στον Πειραιά, εντάσσει στο πρόγραμμά του μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές των μικρών του φίλων. Αυτό το Σάββατο, 26/2, το κέντρο θα μετατραπεί σε δημιουργικό εργαστήρι μάσκας και χαρταετού, ενώ τα παιχνίδια δεν θα έχουν τέλος, με αποκορύφωμα ένα γνήσιο «κυνήγι θησαυρού» που υπόσχεται να προσφέρει αποκριάτικες συγκινήσεις σε παιδιά 4-8 ετών.
Σάββατο 26/2, ώρες 11.00-13.00, συμμετοχή: 12 ευρώ ανά παιδί, 10 ευρώ για μέλη και 12% έκπτωση σε αδέρφια. «Μια πραγματικότητα γεμάτη καρναβάλι» στο Παιχνιδαγωγείο (25ης Μαρτίου 61, Ν. Ψυχικό, τηλ: 2106724288)  Φανταστικοί κόσμοι περιμένουν τα παιδιά στο Παιχνιδαγωγείο, όχι μόνο να τους απολαύσουν, αλλά να τους χτίσουν με τα ίδια τους τα χέρια και την φαντασία τους. Για τις ηλικίες 3-4 ετών, η μουσική συναντά το χρώμα και τα αποκριάτικα τραγούδια «ντύνονται» με ένα παιδικό γαϊτανάκι. Παράλληλα, ο γρίφος του «τριγωνικού καπέλου» υπόσχεται πολλές συγκινήσεις (δεν αποκαλύπτουμε περισσότερα!) Για τις ηλικίες 5-6 ετών, ένα πανηγύρι χρωμάτων θα σχηματίσει το «πρόσωπο» της Αποκριάς, ενώ για τα παιδιά 6-12 ετών, υπάρχει μια ξεχωριστή πρόταση. Το Παιχνιδαγωγείο βάζει τα ξύλα, τις βίδες και τα καρφιά. Εσείς δεν έχετε παρά να βάλετε την καλή σας διάθεση και ένα «σκουπιδάκι», όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του κέντρου, ώστε να φτιάξετε μαζί το πιο όμορφο ξύλινο καρναβαλικό άρμα. Σάββατο 26/2, ώρες: 11.30-14.30 και 17.00 με 19.00. Πληροφορίες για τιμές ανά ηλικία στο τηλέφωνο 2106824288. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση της θέσης σας. Οι Απόκριες του Καραγκιόζη στην Πλάκα, Φιγούρες και Κούκλες (Τριπόδων 30, τηλ: 2103227507) Ο Καραγκιόζης και σύσσωμο το θέατρο σκιών δεν θα μπορούσαν παρά να τιμήσουν το τριώδιο και να συμμετέχουν στις σκωπτικές εκδηλώσεις των Αποκριών. Ο «μπερντές» του Τάσου Κώνστα στην Πλάκα βάζει τα… «μασκέ» του, λοιπόν, και υποδέχεται τους μικρούς φίλους της γνώριμης φιγούρας στην παράσταση «Το Καρναβάλι του Καραγκιόζη», τις Κυριακές 27/2 και 6/3 στις 11.30 π.μ.
Εισιτήριο: 6 ευρώ, διάρκεια παράστασης 50’. Κλείστε τις θέσεις σας τηλεφωνικά.
Αποκριάτικο πάρτι της παράστασης «Για μια φούχτα μπάμιες», Θέατρο Πειραιώς 131 (Πειραιώς 131, τηλ: 2107510171) Το τελευταίο έργο του αγαπημένου μικρών και μεγάλων Ευγένιου Τριβιζά, που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά από τον θίασο «Σκαραβαίοι», βάζει τα αποκριάτικά του και προσκαλεί τα παιδιά να απολαύσουν την παράσταση και να συνεχίσουν το γλέντι στο φουαγιέ του Θεάτρου 131. Τις Κυριακές 27/2 και 6/3 οι σερπαντίνες, τα κομφετί, οι λιχουδιές, τα τραγούδια και οι μεταμφιέσεις θα πρωταγωνιστήσουν στον χώρο του θεάτρου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να χορέψουν και να φωτογραφηθούν με τους δύο λύκους και την Κοκκινοσκουφίτσα, τον τρελό γιατρό, τον τυφλοπόντικα, το σκύλο, την παπαγαλίνα, τον ερωτευμένο ναύτη και το “βιδωμένο” κυνηγό, αλλά και να επεξεργαστούν το οικολογικό μήνυμα του έργου.

Μέχρι τις 10 Μαρτίου, μάλιστα, «τρέχει» παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με αφορμή την παράσταση. Οι λιλιπούτειοι θεατές καλούνται να αποτυπώσουν με χρώματα όσα αποκόμισαν από το έργο του Ευγένιου Τριβιζά και να στείλουν την ζωγραφιά τους, συνοδευμένη από μία λεζάντα και τα στοιχεία τους στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου. Οι 100 πρώτες ζωγραφιές θα εκτεθούν στον χώρο του θεάτρου, ενώ οι πέντε καλύτερες θα λάβουν αναμνηστικά δώρα.
Κυριακή 27/2 και 6/3, ώρα 11.15, εισιτήριο: 15 ευρώ.

Το μαγικό αποκριάτικο χαλί του Μουσείου Μπενάκη 
Το Μουσείο Μπενάκη φέρνει άρωμα Ανατολής στο κτιριακό συγκρότημα του Κεραμεικού με το αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάνω στο χαλί του Σεβάχ». Ένα παραμύθι γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στον κόσμο της Ανατολής τις μέρες της Αποκριάς. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίχνη των ηρώων του παραμυθιού μέσα στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. Θα περιγράψουν και θα ''ντύσουν'' τη σκιά τους επάνω σε ένα εξωτικό χαλί με λαμπερά χρώματα, θα μυρίσουν τις μυρωδιές των παζαριών και θα ακούσουν τον ήχο του σιντριβανιού που δροσίζει ένα αιγυπτιακό δωμάτιο. Ξετυλίγοντας το κουβάρι του παραμυθιού, τα παιδιά θα ετοιμάσουν ένα μεγάλο εξωτικό χαλί. Οι ιστορίες από την Ανατολή, ο Σεβάχ, η Σεχραζάτ και τα άλλα πρόσωπα από τις «Χίλιες και μία νύχτες» γίνονται χρωματιστά νήματα που θα βάλουν ξεχωριστό χρώμα στις φετινές Απόκριες.

Κυριακή 27/2, ώρα 10.30-13.30, για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών, κόστος 15 ευρώ. Πληροφορίες – Συμμετοχές: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλέφωνο 210-3671067-70, καθημερινά 9:00-15:00


ΠΗΓΗ: http://www.in2life.gr/home/child/articles/196953/article.aspx