Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Δράση Κατά των Ναρκωτικών

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί εδώ και χρόνια μια μάστιγα για την κοινωνία και πλήττει ειδικά τις νέες ηλικίες. Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που προκαλούν εθισμό μέσω της επίδρασης που έχουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ορίζουμε ως «ναρκωτικές», τις ουσίες που χρησιμοποιεί κανείς με σκοπό να βρεθεί κάτω από την επήρεια τους.

Γνωρίζεις ότι…
Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΈ κάνουν χρήση ή έκαναν κάποια στιγμή στο παρελθόν χρήση κοκαΐνης.
• Κάθε ώρα πεθαίνει από υπερβολική δόση ένας πολίτης της ΕΕ.
Οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 7.000-8.000 ετησίως.
Οι νέες περιπτώσεις προσβολής από τον ιό του έιτζ στην Ευρώπη ανέρχονται σε 3.000 ετησίως.
Από 1,3 έως 1,7 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ είναι χρήστες οπιούχων με προβλήματα.
Περισσότεροι από το ένα πέμπτο (22%) των Ευρωπαίων ενηλίκων έκαναν χρήση κάνναβης.
Σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου το 95% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι.

Ας μην μείνουμε άπραγοι…
Η Ευρωπαϊκή Έκφραση είναι ο εθνικός συντονιστής της ευρωπαϊκής δράσης για τα ναρκωτικά, μιας ευρωπαϊκής εκστρατείας για την ενημέρωση σχετικά με την επίδραση των ναρκωτικών, τα αρνητικά αποτελέσματα και το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση τους.

Μέσω αυτού του σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά, για την περίοδο 2009-2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενός ανερχόμενου προβλήματος με ισχυρό, συντονισμένο και ισόρροπο τρόπο, το οποίο θίγει την ευρωπαϊκή κοινωνία συνολικά. Η Γεν. Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία, «Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά» (EAD), η οποία αναμένεται να χρησιμεύσει ως βάση για όλους τους ευρωπαϊκούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, φορείς, συλλόγους και πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Δράση Κατά των Ναρκωτικών, η οποία συμπληρώνει τις διάφορες πολιτικές και προγράμματα για τα ναρκωτικά που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη, θα αποτελέσει νέο μέσο για τους πολίτες της ΕΕ – ανεξάρτητα από την οργάνωση, την προσέγγιση, την εθνική πολιτική ή τη στάση που τηρούν απέναντι στα ναρκωτικά. Εάν νιώθεις ότι το θέμα σε αφορά και θέλεις να προσφέρεις ουσιαστικά, επωφελήσου από την ευκαιρία για να δραστηριοποιηθείς.

Πάρε μέρος στην Ευρωπαϊκή Δράση για τα Ναρκωτικά
Κάθε οργάνωση ή πολίτης που επιθυμεί να αναλάβει ευθύνη για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των ναρκωτικών στην ΕΕ μπορεί να υπογράψει την δράση. Η υπογραφή του καθενός από εμάς αντιπροσωπεύει πραγματική δέσμευση για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης, όπως: ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα παράνομα ναρκωτικά και τους κινδύνους που περικλείει η κατάχρησή τους, επισήμανση των δυνητικών καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από την παράνομη χρήση ναρκωτικών, ιδίως μεταξύ των νέων, τέλος, πρόληψη της παράνομης χρήσης ναρκωτικών.

Τι είδους δράση μπορεί λοιπόν να αναληφθεί;
Εξαρτάται από το ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις συγκεκριμένα. Οι πρακτικές και δημιουργικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν θετικά τη συμπεριφορά σε σχέση με τα ναρκωτικά στην ευρωπαϊκή κοινωνία γενικά είναι ευπρόσδεκτες, ιδίως εάν συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού. Η δέσμευση πρέπει να είναι απλή, ειδική και μετρήσιμη. Μπορείς να μοιράζεις φυλλάδια σχετικά με τα ναρκωτικά, να μιλάς για το θέμα αυτό με φίλους, μέλη της οικογένειάς σου και συναδέλφους σου, να διοργανώνεις εργαστήρια σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, να χρηματοδοτείς μελέτες για τα ναρκωτικά ή να προσφέρεις τη βοήθειά σου σε εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ναρκωτικά. Ότι και αν κάνεις, η δράση σου θα συμβάλει επίσης άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά της ΕΕ, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και στην ανάπτυξη του διαλόγου, καθώς και στην ενθάρρυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των Ευρωπαίων. Έτσι δημιουργείται ένα δυναμικό δίκτυο διαφορετικών ατόμων και οργανώσεων που προσπαθούν να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα.
Αναλάβετε κι εσείς τη δική σας δέσμευση τώρα στον ιστότοπο: www.action-drugs.eu, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή!