Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Λέσχες Φιλίας (ΚΑΠΗ)

Οι Λέσχες Φιλίας λειτουργούν σε επίπεδο συνοικίας και γειτονιάς για να προσφέρουν υπηρεσίες στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι χώροι όπου οι ηλικιωμένοι Αθηναίοι μπορούν να αναζητήσουν ανθρώπινη ζεστασιά, κοινωνική υποστήριξη, επαφή με συνομήλικους, ενημέρωση, ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα των Λεσχών Φιλίας περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ημερήσιες εκδρομές και περιπάτους. Στόχος των Λεσχών Φιλίας είναι η εξοικείωση των ηλικιωμένων με τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, η προσαρμογή τους στις καινούργιες συνθήκες ζωής, η ομαλή συνύπαρξή τους με νεότερους και η παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ιδίως σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικά μέσα ή οικογένεια να τους φροντίσει.

Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των Λεσχών Φιλίας αλλά και να επισκεφθούν δωρεάν μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ζητήματα που άπτονται των αναγκών και των ενδιαφερόντων τους μέσω ειδικών προγραμμάτων, όπως π.χ. το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και των πνιγμών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη νόσο Alzheimer.

Στην Αθήνα λειτουργούν 20 Λέσχες Φιλίας. Η νεότερη είναι η Λέσχη Φιλίας στο Νέο Κόσμο "Η Ανάληψη του Κυρίου" Χελντράιχ 15 (Αθλητικό Κέντρο ΟΝΑ). Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει και νέα Λέσχη στο Κουκάκι. Αναμένεται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δίνοντάς τους διέξοδο και δυνατότητες δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου τους.

Παράλληλα, με τη δημιουργία νέων Λεσχών, τα τελευταία χρόνια, στις ήδη υπάρχουσες έχουν συντελεστεί και συντελούνται εργασίες αναβάθμισης των χώρων, αλλά και των παρεχόμενων προγραμμάτων και υπηρεσιών με επιμόρφωση του προσωπικού των υφιστάμενων προγραμμάτων για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αξιοποιώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια και εξειδικευμένους φορείς. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, εκπαιδεύτηκαν κοινωνικοί λειτουργοί των Λεσχών Φιλίας και όλο το προσωπικό του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" σε ειδικό Πρόγραμμα της Μονάδας Παρηγορητικής Αγωγής και Ανακούφισης Πόνου για την διαχείριση ατόμων, που πάσχουν από χρόνιες και ανίατες παθήσεις. Η συνεργασία, εκτός από την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού που συνεχίζεται, περιλαμβάνει και παραπομπές περιστατικών για εξειδικευμένη συμβουλευτική.

Το προσωπικό των Λεσχών Φιλίας απαρτίζουν κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό.

Στοιχεία Επικοινωνίας με Λέσχες Φιλίας
Περιοχή: Άγιος Παύλος
Διεύθυνση: Μαμούρη & Δύμης, Τηλέφωνο: 210 8223946, 210 8223186

Περιοχή: Άγιος Αρτέμιος
Διεύθυνση: Μετεώρων 16 & Δαμάρεως, Τηλέφωνο: 210 7512990

Περιοχή: Άγιος Ελευθέριος
Διεύθυνση: Αχαρνών 372, Τηλέφωνο: 210 2012334

Περιοχή: Αγίου Μελετίου
Διεύθυνση: Ξεναγόρα 6, Τηλέφωνο: 210 8674900
Διεύθυνση: Τελέστου 4, Τηλέφωνο: 210 8646481
Περιοχή: Ακαδημία Πλάτωνος
Διεύθυνση: Πύλου & Μαραθωνομάχων, Τηλέφωνο: 210 5125264

Περιοχή: Άνω Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αιξωνέων και Μυρμιδόνων, Τηλέφωνο: 210 3476398

Περιοχή: Βοτανικός
Διεύθυνση: Κοζάνης 4, Τηλέφωνο: 210 3423716

Περιοχή: Γκράβα
Διεύθυνση: Ταϋγέτου 62, Τηλέφωνο: 210 2231419

Περιοχή: Γκύζη
Διεύθυνση: Βαφειοχωρείου 8, Τηλέφωνο: 210 6441315

Περιοχή: Ελληνορώσσων
Διεύθυνση: Αιμιλίας Δάφνη 14, Τηλέφωνο: 210 6718242

Περιοχή: Κάτω Πατήσια
Διεύθυνση: Αρκολέων 12, Τηλέφωνο: 210 8311900

Περιοχή: Κάτω Πετράλωνα
Διεύθυνση: Αθηνόδωρου 61, Τηλέφωνο: 210 3425513

Περιοχή: Κολωνός
Διεύθυνση: Θεσπρωτίας 4, Τηλέφωνο: 210 5130805

Περιοχή: Κυψέλη
Διεύθυνση: Σκύρου & Καυκάσου, Τηλέφωνο: 210 8815877

Περιοχή: Λαμπρινή
Διεύθυνση: Ιαλέμου 63, Τηλέφωνο: 210 2933857

Περιοχή: Nέος Κόσμος
Διεύθυνση: Σωστράτου 5, Τηλέφωνο: 210 9231495

Περιοχή: Πανόρμου
Διεύθυνση: Πανόρμου & Βαθέος, Τηλέφωνο: 210 6459890, 210 6451870

Περιοχή: Σεπόλια
Διεύθυνση: Γαλαξιδίου 4, Τηλέφωνο: 210 5152061

Περιοχή: Νέος Κόσμος, λέσχη "Η Ανάληψη του Κυρίου"
Διεύθυνση: Χελντράιχ 15 (Αθλητικό Κέντρο Ο.Ν.Α.), Τηλέφωνο: 210 9240403

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

CarPooling στην Αθήνα

H ιδέα του "διαδικτυακού κέντρου ωτοστόπ" πρωτοεμφανίστηκε στην Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα φοιτητών. Η ιδέα είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία,... οι ανεξάρτητες πύλες τύπου carpooling.gr, που λειτουργούν μέχρι σήμερα, να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Με το carpooling.gr μπορείς να εκμεταλλευθείς τον οικονομικότερο τρόπο για να ταξιδέψεις προς κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο).

Η ιστορία του carpooling στην Ελλάδα...

Αύγουστος 2004: ξεκίνησε να ωριμάζει η ιδέα για την δημιουργία της πρώτης ανεξάρτητης πύλης carpooling στην Ελλάδα από την ομάδα του carpooling.gr
Δεκέβριος 2005: μετά από ένα χρόνο ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την υλοποίηση της υπηρεσίας, βγαίνει στον αέρα η πρώτη διαδικτυακή πύλη, η αρχική της ονομασία: comewithme.gr
Ιανουάριος 2006: το carpooling.gr κάνει την εμφάνισή του στο Ελληνικό διαδίκτυο, η πρώτη έκδοση της υπηρεσίας προσέφερε πολλά στους χρήστες οι οποίοι το αγκάλιασαν από την αρχή της ύπαρξής του.
Ιούλιος 2006: τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των μελών του carpooling.gr μας βοήθησαν στο να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της δεύτερης έκδοσης του carpooling.gr. H δεύτερη έκδοση του carpooling.gr βγαίνει στον αέρα με νέες υπηρεσίες (Interactive maps, wish list,...)
Ιανουάριος 2007: το carpooling.gr κλείνει το πρώτο χρόνο της ζωής του. Η ιδέα του carpooling και τα οφέλη που προσφέρει στην ζωή μας και στο περιβάλλον προκαλούν το ενδιαφέρον του τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το carpooling γίνεται γνωστό και εμείς, η ομάδα του carpooling.gr ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια με νέες ιδέες για το carpooling.gr...
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site: http://www.carpooling.gr/

Book Crossing


Αν θέλετε το αγαπημένο σας βιβλίο να κάνει το γύρο του κόσμου, να αλλάξει χέρια και να διαβαστεί από ανθρώπους που ίσως να μη γνωρίσετε ποτέ, αντί να σκονίζεται για χρόνια στο ράφι της βιβλιοθήκης σας, τότε η λύση είναι μία και λέγεται bookcrossing!
Η ιδέα ξεκίνησε το 2001, όταν ο Αμερικανός Ron Hornbaker, γοητευμένος από sites όπως τα Where’s George? και PhotoTag, που κατέγραφαν την πορεία χαρτονομισμάτων και φωτογραφικών μηχανών μιας χρήσης ανά τον κόσμο, σκέφτηκε ότι ένα αντίστοιχο project με βιβλία θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία.
Ο τρόπος που λειτουργεί το book crossing είναι απλούστατος. Αφού εγγραφείτε στο www.bookcrossing.com, εντελώς δωρεάν,καταχωρείτε το βιβλίο ή τα βιβλία που σκέφτεστε να… χαρίσετε και είτε –η συνηθέστερη πρακτική– τα αφήνετε σε κάποιο δημόσιο χώρο είτε τα δίνετε σε κάποιο φίλο, φιλανθρωπικό οργανισμό ή “second hand” βιβλιοπωλείο. Η ιδέα είναι ότι όποιος τα βρει θα προσέξει το Book Crossing ID –αντίστοιχο του serial number, το οποίο παίρνετε μετά την καταχώρηση του βιβλίου σας στο site και πρέπει να σημειώνετε μέσα από το εξώφυλλό του– και θα επισκεφθεί το site για να δηλώσει την εύρεση.

Ακόμα και αν το αγαπημένο σας βιβλίο πέσει στα χέρια κάποιου που μπορείς να μην έχει ιδέα τι είναι το book crossing, δεν πειράζει...Εξάλλου, αυτό είναι και το νόημα. Το book crossing δεν είναι ένα κλειστό club για λίγους –φιλοδοξεί να διαδώσει την ιδέα σε όλο τον κόσμο!
Για περισσοτερες πληροφορίες μπείτε στο: http://www.bookcrossing.com/

xariseto.gr

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, το xariseto.gr προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης».
Ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, ένα χώρο αλληλεγγύης.
Στο website μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται.
Εξάλλου, όπως λένε και οι δημιουργοί του xariseto.gr, "Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος , είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης!"
Ακολουθήστε το παράδειγμά τους...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ

Με τρομάζεις ακόμα,
Οπαδέ της ομάδας,
του κόμματος σκύλε,
της οργάνωσης μάγκα,
διερμηνέα του Θεού,
ρασοφόρε γκουρού,
τσολιαδάκι φτιαγμένο,
προσκοπάκι χαμένο,
προσεύχεσαι και σκοτώνεις,
τραυλίζεις ύμνους οργής,
έχεις πατρίδα το φόβο,
γυρεύεις να βρεις γονείς,
μισείς τον ξένο μέσα σου ή όχι;
Δεν σε καταλαβαίνω....
Νάξερα πού πατάς για να σε αποφεύγω.
Μα για καλό και για κακό
να ξέρεις ότι εξαρχής ότι και να μου πεις
ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρκόπουλο, 16 Ιουλίου 2011


ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Εργασίας, στηρίζει την απασχόληση, προσφέροντας άμεσες λύσεις στην τοπική κοινωνία με την υλοποίηση προτάσεων όχι απλά τοπικών φορέων αλλά και απλών ενεργών πολιτών.


Ήδη πανελλαδικά υπάρχει διαμαρτυρία, για δήμους που προέβησαν μονομερώς σε αποκλειστικό μνημόνιο συνεργασίας και προβλέπονται εξελίξεις, εξ αιτίας της στρέβλωσης στη διαχείριση του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπήρχε πρόσκληση από μέρους τους για σύμπραξη, προς τους τοπικούς φορείς με ανακοίνωση του προγράμματος, σύμφωνα με το νόμο της Διαύγειας.


Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους για το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης έθεσαν μεταξύ άλλων, ορθών παρατηρήσεων, το παρακάτω ερώτημα:


«Ο Δήμος Μαρκοπούλου, αν φυσικά είναι ενήμερος για το πρόγραμμα, γιατί δεν συνεργάζεται με τους συλλόγους της περιοχής μας για την παραγωγή από κοινού μιας αποδοτικής πρότασης ….»


Δράττομαι της ευκαιρίας, να ενημερώσω την κοινωνία των ενεργών πολιτών σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη ότι:


Αρχές Ιουνίου, ενημέρωσα προφορικά τον κ. Δήμαρχο για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και την βούληση συνεργασίας τοπικού φορέα με την Δημοτική Αρχή. Αιτήθηκα δε, την χαρτογράφηση των αναγκών του Δήμου Μαρκοπούλου με σχεδιασμό ανάλογων δράσεων, προτεινόμενων από τους συλλόγους του Δήμου, ώστε να υπογραφεί αντιπροσωπευτικό για τον τόπο, μνημόνιο συνεργασίας,.


Πρότεινα επίσης, να δημοσιευτεί Δελτίο Τύπου σε όλα τα τοπικά μέσα επικοινωνίας καθώς και από το site του Δήμου με πρόσκληση στους τοπικούς συλλόγους, για ενίσχυση των δράσεων τους από την συμμετοχή στο πρόγραμμα.


Κατά την διάρκεια που οι τοπικοί φορείς, σχεδίαζαν δράσεις και ενώ το πρόγραμμα λήγει 25-7-2011, εσπευσμένα κατατέθηκε την 24/6/2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη μορφή του Κατεπείγοντος και στην Προ Ημερησίας Διατάξεως, με ελλιπείς διευκρινήσεις και πρόσχημα να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αίτημα για υπογραφή μνημονίου, με μια οργάνωση η οποία δεν έχει σχέση με την περιοχή, διεκδικώντας μάλιστα την δέσμευση όλων των προσφερόμενων θέσεων κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο μας.


Με την επιλογή του αυτή φαίνεται ότι, ο Δήμος Μαρκοπούλου όχι μόνο θέλησε να αποκλείσει κάθε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις που είναι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος, αλλά και οποιοδήποτε άλλο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των φορέων.


Θεωρώ λοιπόν, ότι παρουσιάζονται μια σειρά από νομικά προβλήματα σχετικά με τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ χαρακτηριστική είναι επίσης, η μερική άγνοια των όρων της πρόσκλησης, όπως ότι :


α) Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει «αρμοδιότητα παρέμβασης στο συγκεκριμένο πεδίο που θα υλοποιηθεί η πράξη» που σημαίνει, πως δεν μπορεί ένας και μόνο σύλλογος, να είναι δικαιούχος για όλες τις προτεινόμενες δράσεις που χρειάζεται ένας Δήμος, συνεπώς θα χαθούν θέσεις εργασίας.


β) Η έγκριση των προγραμμάτων θα γίνουν μέσω της διαδικασίας της σύγκρισης και όχι από τον συμπράττοντα Ο.Τ.Α., «διότι η επιλογή του τελικού δικαιούχου θα γίνει σύμφωνα με το κεφάλαιο 6 της ανωτέρω πρόσκλησης, από την ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ μέσω επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.».


γ) Αν και υπήρξε διευκρίνηση στον υπεύθυνο του Δήμου, ο οποίος χειρίζεται το πρόγραμμα, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, ότι η οποιαδήποτε υπογραφή μνημονίου/συμφωνίας δεν είναι δεσμευτική για τον Δήμο Μαρκοπούλου, συνεπώς ο Δήμος μπορεί να υπογράψει με όλους τους δυνητικούς δικαιούχους οι οποίοι το αιτηθούν, δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη.


Ερωτώ λοιπόν


- Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε το ΚΕΑΝ ως μοναδικός δυνητικός δικαιούχος φορέας Απασχόλησης;



- Ποιος ο λόγος μη συνεργασίας του Δήμου ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και με άλλους δικαιούχους - τοπικούς συλλόγους ;



- Θεωρείτε ότι με την υπογραφή ενός και μόνο μνημονίου συνεργασίας με δυνητικό δικαιούχο, θα εξασφαλίσετε όλες τις διατιθέμενες θέσεις εργασίας στον Δήμο Μαρκοπούλου ;


H απόφαση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας, είναι σαφώς μια πολιτική πράξη. Πιστεύω λοιπόν, ότι ο Δήμος ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, για να ελαχιστοποιήσει την απώλεια των τόσο πολύτιμων θέσεων εργασίας, στους κατοίκους σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη και εφόσον στηρίζει την Κοινωνία των Πολιτών, οφείλει να στηρίξει προτάσεις και από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι έχουν αιτηθεί, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας, πριν τη λήξη του προγράμματος.




Με εκτίμηση



Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία


Πρόεδρος του Δικτύου Αλληλοβοήθειας «κράτα ΜΕ»


Πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Πόρτο Ράφτη


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Ο Δήμος Σαλαμίνας, ο οποίος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2011 διοργανώνει εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας τιμώντας την 2491η επέτειο της ηρωικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, προκηρύσσει σε συνεργασία με τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό Σαλαμίνας «Το Καφενείο των Ιδεών», Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας».
Στον Διαγωνισμό, μπορούν να λάβουν μέρος λογοτέχνες από όλο τον κόσμο.
Προθεσμία αποστολής έργων μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2011, με πλήρη τα στοιχεία των διαγωνιζομένων. Γίνονται δεκτά ποιήματα, διηγήματα και χρονογραφήματα, μέχρι δύο (2) σελίδες Α4.
Οι συμμετοχές θα πρέπει να αποσταλούν α) ηλεκτρονικά στην διεύθυνση  koubatis@cyta.gr, β) ταχυδρομικώς στην διεύθυνση: ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Αμμοχώστου 2  - Τ.Κ. 18900 Σαλαμίνα, με την ένδειξη: «Για Λογοτεχνικό Διαγωνισμό».
Οι μετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν τρία πρώτα Βραβεία, οι δε νικητές, θα προσκληθούν στην Σαλαμίνα με έξοδα διακίνησης και διαμονής από τον Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να παραλάβουν τα βραβεία τους.
Προκριματικά θα επιλεγούν πενήντα έργα, η δε τελική κρίση θα γίνει ενώπιον ακροατηρίου. Άπαντες οι συμμετέχοντες, μπορούν να παρευρίσκονται στην τελική κρίση και απονομή των Βραβείων, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10.00΄ το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο Σαλαμίνας και στα πλαίσια των «Σαλαμινείων 2011».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία"

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ «κράτα ΜΕ» συμμετάσχει ως δικαιούχος και φορέας απασχόλησης στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.





Το πρόγραμμα Κοινωφελής Εργασία αποτελεί μία θεσμική καινοτομία η οποία κινητοποιεί τοπικούς φορείς και εξασφαλίζει την απασχόληση σε 55.000 ανέργους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ο ωφελούμενος άνεργος λαμβάνει επίδομα κοινωνικής εργασίας διάρκειας έως 5 μήνες και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, η τοπική κοινωνία με την άμεση συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ωφελείται από μία σειρά δράσεων, όπως:









  • έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών,




  • έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας,




  • ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς,




  • αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος,




  • αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,




  • περιβαλλοντική εκπαίδευση,




  • διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,




  • δημιουργική απασχόληση παιδιών,




  • προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα,




  • κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,




  • οδική ασφάλεια μαθητών,




  • σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών,




  • έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.





Οι κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, και ΟΤΑ α' και β' βαθμού (Δήμοι - Περιφέρειες) και τα νομικά τους πρόσωπα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως συμπράττοντες φορείς.




Η πρόσληψη γίνεται από το κράτα ΜΕ ως Φορέας Απασχόλησης . Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης:






  • Επιλογή ωφελούμενων με αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης (βάσει νόμου Ν 3250/2004 όπως ισχύει)



  • Υποχρέωση των δικαιούχων ανάρτησης των ωφελούμενων στο διαδίκτυο


Οι συμπράττοντες φορείς θα πρέπει:





  • να έχουν χαρτογραφήσει με συστηματικότητα τις ανάγκες τους στο χώρο των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα,








  • να έχουν την αρμοδιότητα παρέμβασης στο συγκεκριμένο πεδίο που θα υλοποιηθεί η πράξη,





  • να έχουν επιλύσει όλα τα ενδεχόμενα διαδικαστικά και θεσμικά ζητήματα (άδειες, αποφάσεις, κλπ),






  • να έχουν διασφαλίσει τους λοιπούς απαιτούμενους για την εκτέλεση της πράξης πόρους, πλην του εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους (π.χ. προϋπολογισμός ΟΤΑ).




  • να πιστοποιούν προς το Δικαιούχο την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου, βάσει του εγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας. Κάθε μήνα θα εκδίδει βεβαίωση για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου το συγκεκριμένο μήνα.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ypakp.gr/neaprogrammata/index2.php?lan=gr

Το «κράτα ΜΕ» καλεί τους ενδιαφερόμενους συλλόγους να επικοινωνήσουν στο mail: kratame@gmail.com το αργότερο μέχρι Τετάρτη 21-7-2011

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τράπεζες Χρόνου

Ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου, η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία».
Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας του σπιτιού.
Μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων. Η τράπεζα εθελοντικού χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για να στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα αλλά και για να αξιοποιήσουν την διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές, άτομα που θέλουν να συνδράμουν το κοινωνικό έργο των οργανώσεων με παροχή υπηρεσιών προς περιθωριοποιημένες οικογένειες από εθελοντική βάση, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Σε μια τράπεζα χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο. Έτσι και τα άτομα που βοηθούνται νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και παράλληλα βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων. Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τους άλλους εταίρους. Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί. Κάθε άτομο περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί.
Τα πλεονεκτήματα της είναι ότι:
Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.
Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία βιώνονται ως ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες δραστηριότητες.
Είναι περισσότερο επικοινωνιακές συναναστροφές παρά «απασχόληση».
Βοηθούν τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες.
Περιορίζουν τη σπατάλη.
Αναπτύσσουν τοπικούς πόρους.
Ευνοούν την αξιοποίηση πόρων.
Ενισχύουν την οικολογική συνείδηση.
Ενισχύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μεταξύ των γενεών.

Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε: Όλες/ους αυτές/ούς που θέλουν αυτοβούλως να συμμετέχουν. Προσιδιάζει όμως περισσότερο σε άνεργες και άνεργους (που έχουν πολύ χρόνο και όχι χρήμα).
Ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, αναπήρους κ.α.)
Συνταξιούχους Τράπεζες Χρόνου έχουν λειτουργήσει επιτυχώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9700814 Email: enowjobs@gmail.com, www.enow.gr/196/1633.aspx

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ιατρικές υπηρεσίες

Πάρε - Φόρα - Εξετάσου για τον H.I.V.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Στο πλαίσιο της καμπάνιας "Πρώτα ρώτα!?" εθελοντές της Praksis ενημερώνουν για τον H.I.V. και παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να κάνουν το γρήγορο τεστ, δωρεάν και ανώνυμα, στην κινητή μονάδα ενημέρωσης ή στα πολυιατρεία της οργάνωσης. Τηλεφωνικά ραντεβού για το τεστ στο 8001111600

Δωρεάν ακτινοθεραπεία
Τη δυνατότητα δωρεάν ακτινοθεραπείας σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δίνει το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων παιδιών με καρκίνο «ΦΛΟΓΑ».
Επιπλέον, το ΥΓΕΙΑ αποφάσισε να παρέχει, σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, τη δυνατότητα δωρεάν θεραπείας με χρήση του προηγμένου ακτινοχειρουργικού εξοπλισμού γ- knife. Τα παιδιά θα προσέρχονται στο νοσοκομείο κατόπιν επικοινωνίας με το Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ» ο οποίος έχει αναλάβει τις σχετικές διαδικασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο Συλλόγο Γονέων παιδιών με καρκίνο «ΦΛΟΓΑ» στο 2107485000.
e-mail:
info@floga.org.gr
Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

Τα Δημοτικά Ιατρεία ως φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας-Υγείας παρέχουν σε όλους τους πολίτες μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης που περιλαμβάνει:

* Υπηρεσίες υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο
* Την εκτίμηση των αναγκών Υγείας των πολιτών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.
* Υποδομές για την εξασφάλιση και την διαχείριση όλων των ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων του πληθυσμού.
* Οικογενειακό προγραμματισμό
* Προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα
* Μετα-νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση
* Παρακολούθηση χρονίων πασχόντων
* Κοινωνική φροντίδα

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια παρέχονται δωρεάν στους Δημότες οι κάτωθι εργαστηριακές εξετάσεις:

Γενική αίματος, Γενική ούρων, ΤΚΕ, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, Ουρία, Ουρικό οξύ, Σάκχαρο κλπ. Επίσης, γίνεται δωρεάν Παπ Τέστ.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει 7 Δημοτικά Ιατρεία διαμοιρασμένα σε 6 από τα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, ώστε η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να παρέχεται προς όλους τους πολίτες όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο χώρο τον οποίο αυτοί ζουν και εργάζονται.
Στοιχεία Δημοτικών Ιατρείων

* 1o Δημοτικό Ιατρείο - Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο
Διεύθυνση: Σόλωνος 78
Τηλέφωνο: 210 3626478 & 210 3626587

* 2o Δημοτικό Ιατρείο - Ν. Κόσμος
Διεύθυνση: Φανοσθένους & Φρειδ. Σμιθ
Τηλέφωνο: 210 9237646 & 210 9239865

* 2Α Δημοτικό Ιατρείο - Παγκράτι
Διεύθυνση: Πρωταγόρα 3
Τηλέφωνο: 210 7011948 & 210 7011949

* 3ο Δημοτικό Ιατρείο - Πετράλωνα
Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης 48 & Ηρακλειδών
Τηλέφωνο: 210 3427513 & 210 3427516

* 4ο Δημοτικό Ιατρείο - Κολωνός
Διεύθυνση: Προποντίδος & Αγ.Σοφίας 110
Τηλέφωνο: 210 5121921 & 210 5120519

* 5ο Δημοτικό Ιατρείο - Πατήσια
Διεύθυνση: Σαρανταπόρου 4
Τηλέφωνο: 210 2015510 & 210 2015511 & 210 2015559

* 6ο Δημοτικό Ιατρείο - Κυψέλη
Διεύθυνση: Χανίων 4Β
Τηλέφωνο: 210 8837831 & 210 8833798

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του Δήμου Αθηναίων: http://www.cityofathens.gr/
Παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών από το Δήμο Περιστερίου
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου (Ο.Κ.Α.ΔΗ.Π.) στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης των δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής μέριμνας παρέχει δωρεάν τη δυνατότητα χρήσης ψυχολογικών υπηρεσιών σε όλους όσοι κατοικούν εντός των ορίων της πόλης, αλλά και των εργαζομένων στο Δήμο και στις οικογένειές τους.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου για την κάλυψη και αντιμετώπιση των αναγκών του πληθυσμού τόσο σε ατομικό όσο και, σε οικογενειακό επίπεδο.
Βασικός στόχος της ψυχολογικής υπηρεσίας είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα και η παρέμβαση στην κοινότητα, επιδιώκοντας την κατανόηση των προβλημάτων του πολίτη, όπου αιτείται βοήθεια προκειμένου να μειωθεί η ενδεχόμενη ψυχολογική δυσφορία που βιώνει και να βελτιωθεί η ψυχολογική του ευημερία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:
• ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα
• παροχή κλινικών - συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κρίσιμες φάσεις ή αλλαγές στη ζωή τους.
Ειδικότερα η προκαταρτική ψυχολογική αξιολόγηση περιλαμβάνει:
• προσωπική συνέντευξη
• οριοθέτηση ειδικών προβλημάτων
• Σχέδιο δράσης και προτεινόμενη ψυχολογική παρέμβαση ή παραπομπή σε άλλη αρμόδια υπηρεσία ψυχικής υγείας
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες κατόπιν προκαθορισμένων ραντεβού. Οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό ταμείο του χρήστη. Πληροφορίες: 2105735100.

 Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης των Παιδικών Σταθμών δίπλα στους γονείς από το Δήμο Βύρωνα


Από τις αρχές Μαΐου 2009 ξεκίνησαν στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, Ομάδες Γονέων σε συνεργασία με τη ψυχολόγο κ. Μαριλίνα Μπαδικιάν.
Στις ομάδες αυτές, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα:
να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία και διαπαιδαγώγηση των παιδιών,
να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις,
ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς με άλλους γονείς,
να δεχθούν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους.
Συνολικά λειτουργούν τρεις Ομάδες Γονέων, οι συναντήσεις των οποίων πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ή κάθε δεκαπενθήμερο και διαρκούν μιάμιση ώρα. Τα θέματα που συζητούνται προκύπτουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των γονέων και το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών.


 

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Σε «εργασιακούς μεσίτες» για τους Ο.Τ.Α μετατρέπονται κάποιοι σύλλογοι με όφελος 5% . Η κοινωνία των Πολιτών δέχεται ακόμα μια φορά ύπουλα χτυπήματα. Το «νόμιμον» δεν είναι και «ισόνομον»

1) Πως πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσει το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» ;

Η ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» στηρίζει την απασχόληση, προσφέροντας άμεσες λύσεις στην τοπική κοινωνία με την υλοποίηση προτάσεων όχι απλά τοπικών φορέων αλλά και απλών ενεργών πολιτών. Οι τοπικοί σύλλογοι, μπερδεύτηκαν ανάμεσα σε πρωτόγνωρες για αυτούς, έννοιες όπως «επιχειρησιακός σχεδιασμός, επιλεξιμότητα, διαχειριστική επάρκεια η οποία απαιτεί και πρόσληψη υπαλλήλου από μέρους τους και οι περισσότεροι μέχρι τώρα λειτουργούν κατά το πλείστον στηριζόμενοι στην εθελοντική προσφορά, συνεπώς αδυνατούν να γίνουν συμπράττοντες καθόσον δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε τα κονδύλια στήριξης μιας δράσης κοινωφελούς εργασίας.

Εφόσον αποδεδειγμένα λειτουργούν προσφέροντας στην τοπική κοινωνία θα έπρεπε να στηριχτούν από τις Δημοτικές Αρχές ενισχύοντας την βιωσιμότητα τους. Νομίζω άλλωστε ότι εκεί βρίσκεται και η φιλοσοφία του προγράμματος. Αντί λοιπόν οι ΟΤΑ να χαρτογραφούν τις ανάγκες τους σε εποχιακό προσωπικό, θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστές και καινοτόμες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή τους, στηρίζοντας τους συλλόγους στις δράσεις τους.

Μην ξεχνάμε ότι στην Αττική για τους δικαιούχους κοινωφελών δράσεων στην τοπική κοινωνία αντιστοιχούν περίπου 36.000.000 ευρώ από το Ε.Κ.Τ (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο). Αντίθετα αναρωτιέμαι γιατί οι ΟΤΑ διεκδικούν αυτές τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας ενώ πρέπει να καταθέσουν προτάσεις για να ξεπεραστεί, το όριο του 3,7% απορροφητικότητας των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τα 170.000.000 ευρώ που δικαιούνται μέχρι τέλους του χρόνου;

Ελπίζω στην Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον θα εγκρίνει τα προγράμματα μέσω της διαδικασίας της σύγκρισης να ακυρώσει τους εκτρεπόμενους.



2) Αρκετοί μιλούν για προσωπικές διευθετήσεις και φαινόμενα "αρπαχτής" γύρω από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη κι αν ναι ποιά είναι τα σχετικά επιχειρήματά σας;

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δικαιούχοι έργου μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για την υλοποίηση τους, είτε ως φορείς απασχόλησης, είτε ως συμπράττοντες φορείς. Οι δυο αυτές ξεχωριστές ηδύτητες χαρακτηρίζουν τους δικαιούχους δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν ταυτόχρονα. Στο πρόγραμμα προτείνεται ο συμπράττοντας φορέας, να αναζητήσει το φορέα απασχόλησης που θα τον εντάξει στο πρόγραμμα υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας.

Που υπάρχει το παράδοξο;

Αντί ο συμπράττων (δηλαδή σύλλογοι, ομάδες πολιτών, κ.α. ) να βρουν φορέα απασχόλησης για να ενταχτούν στο πρόγραμμα υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας, είδαμε την εκτροπή διαδικασίας και ο «Φορέας απασχόλησης» αναζητά δυνητικούς "πελάτες".

Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι πελάτες;

Αυτά τα νομικά πρόσωπα που θα συμπράξουν μαζί τους και θα καλύψουν ανάγκες έργου 2, 5, ή 10 ατόμων, ή αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν 100, 200 ακόμα και 300 εργαζόμενους, υπογράφοντας ένα και μοναδικό, μνημόνιο συνεργασίας; Αυτά τα πρόσωπα που δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα μικρό ενοίκιο για τα γραφεία τους ή διαθέτουν υποδομές, κονδύλια για έμμεσες δαπάνες που μπορούν να φτάσουν το 30% και θέλουν ανέργους ωφελουμένους, που άμεσα θα τους χρησιμοποιήσουν σε υπάρχουσες θέσεις εργασίας; Από την άλλη με μια τέτοια συνεργασία, ο φορέας απασχόλησης όχι μόνο διευκολύνεται στο υποστηρικτικό του έργο και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί στο ελάχιστο με τους τοπικούς μικρούς φορείς και την βελτίωση της τοπικής κοινωνίας, αλλά κερδίζει και 5% ποσοστό για τα έξοδα στήριξης του έργου, διότι κάποιος άλλος θα κάνει την δουλειά του.

Με αυτόν τον τρόπο κάποιοι σύλλογοι, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και εμφανιζόμενοι ως μοναδικοί δικαιούχοι, εξασφάλισαν την υπογραφή μνημονίων με Δήμους, εξαντλώντας στις προτάσεις τους το διαθέσιμο ποσοστό θέσεων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας. Έτσι μεταλλάχτηκαν σε «εργασιακούς μεσίτες» των Ο.Τ.Α.. και των νομικών τους πρόσωπων, θέτοντας ξανά σε λειτουργία, τις πελατειακές τους σχέσεις.



2) Θεωρείτε πως αυτά τα προγράμματα είναι μιας νέας μορφής "stage", τα οποία δημιουργούν την ψευδαίσθηση της απασχόλησης σε χιλιάδες, κυρίως νέους, τους οποίους κρατούν ουσιαστικώς "ομήρους";

Σαφώς και η διαδικασία είναι νόμιμη. Με αυτό τον τρόπο όμως, «σύλλογοι» και «ΟΤΑ», αποδυναμώνουν συνειδητά την κοινωνία των Πολιτών, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια που της αναλογούν από το Ε.Κ.Τ. δημιουργώντας εξαρτώμενης μορφής εργασία. Η απόφαση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας, για μια Δημοτική Αρχή είναι πολιτική πράξη. Ελήφθηκαν συνεπώς πολιτικές αποφάσεις, εξυπηρετώντας -εν αγνοία τους ίσως- συγκεκριμένους, επιτήδειους. Όμως, το «νόμιμον» δεν είναι και «ισόνομον»!

Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Δομές υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης και καταπολέμησης των αποκλεισμών

Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος "Έργο Ζωής" δημιούργησε μία σειρά δομών που προσφέρουν υπηρεσίες πρόνοιας, πρόληψης και καταπολέμησης των αποκλεισμών σε ειδικές ομάδες πληθυσμού αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης
Χάρη στο πρόγραμμα δημιουργούνται μια σειρά κέντρα υγείας σε πόλεις της Ελλάδας, τα οποία προσφέρουν πρωτοβάθμιες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και εξετάσεις υπηρεσίες κοντά στον τόπο διαμονής και εργασίας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Τέτοια κέντρα αναπτύσσονται στους δήμους:
* Αχαρνών Αττικής
* Καλυβίων Αττικής
* Περιστερίου Αττικής
* Μαρκόπουλου Αττικής
* Νέας Μάκρης Αττικής

Κέντρα Ημέρας
Τα Κέντρα Ημέρας είναι Μονάδες Ψυχικής Υγείας που στόχο έχουν να προσφέρουν στήριξη, βοήθεια και υπηρεσίες ομαλής ένταξης σε άτομα και ομάδες ατόμων που είτε πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο, είτε αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα. Ειδικότερα, τα
κέντρα ημέρας στόχο έχουν
• Να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας των ιδιαίτερων αναγκών των ψυχικά πασχόντων
• Να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης, λειτουργώντας προληπτικά στην επιδείνωση ασθενειών και άρα και στη νοσηλεία
• Να λειτουργήσουν προληπτικά στην περιθωριοποίηση και την κοινωνική απομόνωση
• Να συμβάλλουν στη βελτίωση δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης και κοινωνικότητας των αποδεκτών των υπηρεσιών τους
• Να υποστηρίξουν την ένταξη των ατόμων στις κοινωνικές διαδικασίες
• Να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των αποδεκτών των υπηρεσιών τους και των οικογενειών τους.
Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποια από τα κέντρα αυτά:
Κέντρο Βαβέλ
Το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ για την ψυχική υγεία των μεταναστών λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας (Μηθύμνης 27β, πλατεία Αμερικής, τηλ 210 8616266) για να προσφέρει στήριξη, βοήθεια και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Στο κέντρο ειδικευμένοι επιστήμονες προσφέρουν βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την μετανάστευση, αλλά και ένα όχημα κοινωνικοποίησης και ομαλότερης ένταξης στη ζωή της πόλης.

Κέντρο ημέρας Ζεφυρίου - Μενιδίου για τους ροΜ
Το Κέντρο Ημέρας για τους Rom λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψυχαδέλφεια" και παρέχει υπηρεσίες πρόληψης θεραπείας και αποκατάστασης με στόχο την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και των ιδιαίτερων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των
κατοίκων της κοινότητας που υφίστανται κοινωνικό, επαγγελματικό και εκπαιδευτικό αποκλεισμό. Το Κέντρο Ημέρας αποβλέπει στη εξοικείωση των Rom με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και στην «προ-
ετοιμασία» των μονάδων ψυχικής υγείας να δεχτούν τους ανωτέρω ασθενείς με στόχο την κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωσή τους και την διασφάλιση του σεβασμού των πολιτισμικών διαφορών τους.

Κέντρο ημέρας για τους Έλληνες Μουσουλμάνους στο Γκάζι
Το Κέντρο Ημέρας για τους Έλληνες Μουσουλμάνους είναι μια μονάδα που παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Στο Κέντρο Ημέρας το-
νίζεται η κοινωνική διάσταση στην παρέμβαση για την ψυχική υγεία και δημιουργείται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης κάθε περιστατικού. Επισημαίνεται η σημασία αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλη
μάτων ως συνιστώσα της αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών αλλά και των κονωνικοπολιτισμικών διεργασιών που έμμεσα ή άμεσα συντείνουν στην αναπαραγωγή φαινομένων αποκλεισμού. Σύμφωνα με τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής και πάντοτε στο
βαθμό του δυνατού, η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς γίνεται μέσα στην κοινότητα, χωρίς να απομακρύνονται από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των
ασθενών, των οικογενειών τους και της περιβάλλουσας κοινωνίας, δημιουργώντας δομές περίθαλψης και φροντίδας, που να καλύπτουν τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Κέντρο ημέρας «οΜονοια»
Το κέντρο προσφέρει υποστήριξη σε άτομα με ψυχικές διαταραχές & σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Στόχος του είναι η συνέχεια της φροντίδας και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας τους και η αποφυγή υποτροπών, η ανάκτηση της λειτουργικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας.