Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Εθελοντική εργασία στο εξωτερικό

Ance
 
Είσαι νέος 18 έως 30 ετών; Έχεις τελειώσει το σχολείο; Ψάχνεις για δουλειά; Είσαι αβέβαιος για τις προοπτικές σου; Αναζητάς νέες εμπειρίες; Θέλεις να γνωρίσεις άλλους νέους σε άλλες χώρες, λαούς, γλώσσες και πολιτισμούς; Να αποκτήσεις δεξιότητες και εφόδια που θα σου φανούν χρήσιμα στη μελλοντική σου επαγγελματική ζωή; Γίνε ένας Ευρωπαίος εθελοντής!

Αν λοιπόν θέλετε να συνδυάσετε το τερπόν μετά του ωφελίμου, τότε, η προσφορά εθελοντικής εργασίες σε χώρες του εξωτερικού που το έχουν πραγματικά ανάγκη είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος.

Μία από τις ΜΚΟ που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα είναι η ANCE (Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας) που έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών και εθελοντών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» (ΕΕΥ) δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών να λάβουν μέρος μεμονωμένα ή σε ομάδες σε μια εθελοντική δραστηριότητα σε κάποια χώρα του εξωτερικού για διάστημα 2 ως 12 μηνών, η οποία ωφελεί το κοινό συμφέρον (ενασχόληση με θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αθλητισμό, ψυχαγωγία, κα).

Έξοδα συμμετοχής δεν υπάρχουν. Τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής καθώς και ένα μικρό επίδομα καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση. Αυτήν την περίοδο υπάρχουν προγράμματα για την Αίγυπτο και την Πολωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ANCE στα 2108215343 και 2108215044 και www.ance-hellas.org, e-mail: kbibiri@ance-hellas.org.


Άλλα προγράμματα εθελοντικής εργασίας προσφέρονται από την EΛΙΞ. Είναι μια Mη Κυβερνητική Οργάνωση (M.K.O.) που από το 1987 καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά. Είναι αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύρια δραστηριότητα την διοργάνωση διεθνών προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας και τις ανταλλαγές νέων.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΕΛΙΞ καλλιεργεί, από το 1987, την εθελοντική συνείδηση και προωθεί την εθελοντική προσφορά. Βασικός της στόχος είναι η συμβολή στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η εξέλιξή του ως πολίτη του κόσμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά. Για την πραγματοποίηση των δράσεων της η οργάνωση συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικούς Φορείς, εταιρίες, Ιδρύματα καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Η ΕΛΙΞ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Alliance of Voluntary Organizations, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστοτόπο της Έλιξ: http://www.elix.org.gr/
 
Τέλος, χρήσιμιες πληροφορίες για εθελοντικά προγράμματα του εξωτερικού μπορείτε να βρείτε και στο website του οργανισμού European Village.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δωρίστε παλιά αντικείμενα σε άτομα που τα χρειάζονται

Μετά από πολλές προσπάθειες εκκαθάρισης διαφόρων αποθηκών δικών και φίλων, και ατέλειωτες ώρες για να αποφασιστεί πού θα πάει τι, εδώ θα βρείτε μια λίστα από οργανισμούς/ομάδες όπου μπορεί κάποιος/α να δωρίσει αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί πια (αντί να τα πετάξει στα σκουπίδια). Ανάλογα με τα αντικείμενα, τον χρόνο που διαθέτει ο καθένας μας, τις προτιμήσεις στο τι θέλει να υποστηρίξει κάθε φορά, μπορούμε να απευθυνθούμε στους παρακάτω. Αν έχετε να προσθέσετε στη λίστα, ευπρόσδεκτες κι άλλες πηγές!
Τα περισσότερα έχουν βάση την Αθήνα, αλλά υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν αντίστοιχες ομάδες και σε άλλες πόλεις.

1) Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκομανών. Παίρνουν οτιδήποτε, είτε λειτουργεί, είτε όχι, και απασχολούν άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Έχουν ένα ή δύο μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα/έπιπλα κτλ. Παραλαμβάνουν από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά). 210 66 25 096 .
RETO, an organization of former drug addicts that do work therapy, and they pick up anything from your house, repair it and sell it, or just use the work to occupy people for rehabilitation purposes. They take anything, big or small, furniture, big electric devices, anything electronic, clothes, toys, etc. 210 66 25 096 .

2) Στέγη κακοποιημένων γυναικών / τηλ. Κα Δορκοφίκη 6973871004 / 2108103496
women who have been harrassed

3) Θεόφιλος - στέλνει σε πολύτεκνες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα: 2108819397

 
4) Οι ξένοι της Νέας Μάκρης (Foreigners of Nea Makri) οργανώνουν παζάρι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στο καφέ Τίκι, από περιοχές βορειοανατολικής Αττικής (Ραφήνα, Λούτσα, Πικέρμι, Νέα Μάρκη κ.ά) παραθέτω παλιά τους ανακοίνωση. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε την Ingrid 6973350024 , e-mail foreignersinneamakri@yahoo.gr

5) Habitat for Humanity, Greater Athens , Stratigou Eindou 14, 185 36 Piraeus , Greece , Tel: +30 (210) 418-2251 , Email address: hfhgr@ath.forthnet.gr
 
6) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1 Τ.Κ. 105 53 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. 210 3314334 - 210 3378412 - 2103816886, ΦΑΞ:210 3314334
Ανακοίνωση για το μαγαζί μεταχειρισμένων:
Eπιχειρώντας τομή στον τρόπο ενίσχυσης της εθελοντικής προσφοράς και των εσόδων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το ΕΛΛHNIKO ΚAPABANI ΑΛΛHΛEΓΓYHΣ αποφάσισε να μεταφέρει και στην Ελλάδα, τον τόσο δημοφιλή και διαδεδομένο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, θεσμό των καταστημάτων "Charity Shop".
Τα "Charity Shop", που στα Ελληνικά μπορούν να ονομαστούν "φιλανθρωπικά καταστήματα" ή "καταστήματα αλληλεγγύης" πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη κατάσταση, είδη δώρων, βιβλία, δίσκους και CD και μικροέπιπλα που τους προσφέρονται δωρεάν από τους πολίτες.
Τα περισσότερα εμπορεύματα του Καραβανιού είναι δεύτερο χέρι διότι μόνο έτσι μπορεί να τα εξασφαλίσει με μηδενικό κόστος από τους φίλους του, και να τα προσφέρει σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Στο μαγαζί του Καραβανιού, γίνεται από οικολογική άποψη μια πλήρης ανακύκλωση όχι απλά των πρώτων υλών ενός αντικειμένου (χαρτί, γυαλί, μέταλλο), όπως έχουμε συνηθίσει. Ολόκληρο το αντικείμενο "ανακυκλώνεται" και επιβιώνει ακέραιο. Ένα πράγμα λιγότερο χρηστικό και παλιό για τον ένα, γίνεται καινούργιο απόκτημα και χρήσιμο για τον άλλο. Έτσι πραγματοποιείται ένα όμορφο, χαρούμενο, ανώνυμο παζάρι ανάμεσα σε αυτούς που προσφέρουν δωρεάν και σε αυτούς που αγοράζουν.
Τα αντικείμενα στο Καραβάνι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καινούργια.Όλα έχουν περάσει από αυστηρή διαλογή, με βάση την ποιότητα και την αισθητική. Έχουν τη δική τους, μοναδική προσωπικότητα, που προέρχεται από τις αξίες και τα πρότυπα του ΚAPABANIOY.
Σε άλλες χώρες, οι αγορές από τα "charity shops" έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.
Στο δεύτερο χέρι λειτουργεί η γωνιά της αντίκας, με είδη γεμάτα με μυστήριο για τον καθένα. Kαι να σημειώσουμε ότι αν κάποιος επιμένει σε "πρώτο χέρι" μπορεί άνετα να ψωνίσει αχρησιμοποίητα αντικείμενα, που είναι προσφορές ζωγράφων, συγγραφέων, εργαστηρίων επιχειρήσεων κλπ. στην ειδική γωνιά "πρώτο χέρι". Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα, Tηλ/Fax: 210 3816886
 
7) ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ έχει ανάγκη από ρούχα, σεντόνια, παπλώματα. Εάν έχετε ρούχα (παιδικά /γυναικεία/ανδρικά), σεντόνια, παπλώματα που δεν χρειάζεστε πια, το ίδρυμα αστέγων Κ.Υ.Α.Δ.Α. δέχεται καθημερινά προσφορές 8:00-3:00 στην Πειραιώς 35.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105239465 και 2105246516, e-mail:
kyada@otenet.gr <http://gr.mc264.mail.yahoo.com/mc/compose?to=kyada@otenet.gr>, ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.kyada.gr/ <http://www.kyada.gr/>


8) Το Χατζηκυριάκειο ίδρυμα παιδικής προστασίας χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2104515387 ή επισκεφτείτε το site http://www.xatzikiriakio.gr/ <http://www.xatzikiriakio.gr/> .


9) Ο ΜΚΟ Praksis χρειάζεται φάρμακα για την κάλυψη αναγκών των πολυιατρείων του για μετανάστες, άστεγους κτλ. Δέχονται ακόμα και ανοιγμένα, χρησιμοποιημένα κουτιά φαρμάκων αρκεί να έχουν ημερομηνία λήξης ένα χρονικό όριο πέραν του έτους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 520 5200, 210 82 13 704 ή στο http://www.praksis.gr/ <http://www.praksis.gr/> , info@praksis.gr <http://gr.mc264.mail.yahoo.com/mc/compose?to=info@praksis.gr>.

«Πράσινος Γάτος»: ανακύκλωση προιόντων

 
Ο Πράσινος Γάτος δέχεται τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια. Αντί να τα ανεβάσουμε στο πατάρι ή (πόσω μάλλον) να τα πετάξουμε στα σκουπίδια, μπορούμε να ανηφορίσουμε την οδό Ιπποκράτους και να αφήσουμε τη κ. Σοφία Φιλέρη και το γάτο της να βρουν γι' αυτά νέο ιδιοκτήτη. Προηγουμένως, η Σοφία θα έχει ζυγίσει το νέο εμπόρευμα και θα μας έχει δώσει ένα άκρως συμβολικό αντίτιμο.

Στον Πράσινο Γάτο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα αντικειμένων, από ρούχα (τα οποία, σημειώνουμε, πλένονται σε επαγγελματικά πλυντήρια με έξοδα της ιδιοκτήτριας και σιδερώνονται από την ίδια!), μέχρι CD, DVD, βιβλία σε όλες τις γλώσσες, παιχνίδια, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα, με τιμές από 1,5 ευρώ μέχρι περίπου 50 (τόσο κοστολογήθηκε ένα επώνυμο ταγιέρ).

Ο Γάτος τροφοδοτεί συνεχώς οργανώσεις, όπως π.χ. η Κλίμακα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των αστέγων, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία και με βιοτεχνία στα Καμίνια που φτιάχνει στουπιά από ανακυκλωμένα υφάσματα.

(από άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή)
Πράσινος Γάτος, Ιπποκράτους 142, 6979178257

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

2ος Διαγωνισμός Διηγήματος "ΛόγωΤέχνης"

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού Artspot διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό διηγήματος «ΛόγωΤέχνης», με στόχο να καθιερωθεί ως λογοτεχνικός θεσμός στο ελληνικό Διαδίκτυο.

Η μεγάλη επιτυχία του 1ου Διαγωνισμού Διηγήματος «ΛόγωΤέχνης», τόσο στον αριθμό των συμμετοχών, όσο και στην ποιότητα των κειμένων, απέδειξε πως υπάρχει μια ισχυρή δημιουργική δυναμική στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο Διαδ...ίκτυο.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Ιστορίες Διαδικτύου» και σκοπό έχει να αποτυπώσει μέσω του γραπτού λόγου τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει πλέον το Διαδίκτυο στην καθημερινότητα…

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εύη Λαμπροπούλου, Συγγραφέας
Δημήτρης Μαμαλούκας, Συγγραφέας
Έλενα Μαρούτσου, Συγγραφέας
Δημήτρης Σωτάκης, Συγγραφέας
Γιάννης Φαρσάρης, Υπεύθυνος διοργάνωσης του διαγωνισμού εκ μέρους του φορέα Artspot

Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τις 1.000 λέξεις.

Οι Όροι Συμμετοχής στον Διαγωνισμό και η φόρμα καταχώρησης των διηγημάτων βρίσκονται στην διεύθυνση
http://logotexnis2011.artspot.gr/

Η εταιρεία Artspot θα διοργανώσει ειδική τιμητική εκδήλωση για την απονομή των ακόλουθων βραβείων στους νικητές:

1ος Νικητής: Τιμητικό δίπλωμα και συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης
2ος Νικητής: Τιμητικό δίπλωμα και συσκευή ψηφιακής αναπαραγωγής πολυμέσων
3ος Νικητής: Τιμητικό δίπλωμα και συσκευή αναπαραγωγής μουσικής
Οι 3 βραβευθέντες με Έπαινο θα λάβουν τιμητικά διπλώματα και μία σειρά λογοτεχνικών βιβλίων.

Τα 20 πρώτα διηγήματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν σε ψηφιακό βιβλίο (e-book) που θα κυκλοφορήσει δωρεάν στο Διαδίκτυο με άδεια Creative Commons.

Προθεσμία λήξης υποβολής συμμετοχών: 31η Αυγούστου 2011.




http://logotexnis2011.artspot.gr/

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Rodes - Eleutheria Arvanitaki - Den einai o kosmos sou autos - fovamai

२४ ΙΟΥΝΙΟΥ २०११ - ΧΟΡΩΔΙαΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ



KYΡΙΑΚΗ ३ Ιουλίου ¨ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



ΕΚΔΗΛΩΣΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη, γιορτάζεται η Μουσική στις 21 Ιουνίου. Έτσι η μουσική και οι μουσικοί είναι παντού, σε κάθε γωνιά, κάθε πλατεία, κάθε δρόμο και κάθε κήπο. Όλα τα είδη των καλλιτεχνών και όλων των ειδών της μουσικής, μαζί με το πλήθος βρίσκονται στους δρόμους, στις αίθουσες και ακόμη και στα σπίτια. Σήμερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χιλιάδες εκδηλώσεις συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Ιδέας και συντονίζονται στον παλμό μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής μουσικής αντίληψης.

Ελάτε λοιπόν να μας βρείτε στις 25 Ιουνίου στο κτήριο της παλιάς Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Λαιμού στις Πρέσπες και ακούστε όλων των ειδών τις μουσικές. Πάρτε μέρος σε όλων των ειδών τις δραστηριότητες! Γνωρίστε νέους από άλλες χώρες της Ευρώπης, μοιραστείτε τις ιδέες σας και εμπνευστείτε! Παρακολουθήστε τη συναυλία των παιδιών της Πρέσπας σε συνεργασία με τη καθηγήτρια μουσικής Σόνια Χοραλαμπίδου! Ας είμαστε δημιουργικοί! Ας δούμε αυτήν τη θεματική από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες: παντομίμα, ζωγραφική, κατασκευή μουσικών οργάνων, αφήγηση παραμυθιών, χορός, παιχνίδια...


Ένας ακόμα λόγος για να μας επισκεφτείτε, είναι για να γιορτάσουμε την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο χώρο της βιβλιοθήκης του Δήμου Πρεσπών που, μετά από αρκετά χρόνια, ξαναλειτουργεί σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Τρίγωνο και φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος πολιτισμού κυρίως για την τοπική κοινωνία του Δήμου Πρεσπών με ομάδα στόχο τα παιδιά και τους νέους με δανειστική βιβλιοθήκη, διοργάνωση δράσεων άτυπης εκπαίδευσης και εκδηλώσεις. Θα λειτουργήσει επίσης ως σημείο αναφοράς για επισκέπτες και τουρίστες με πλούσιο οπτικοαουστικό υλικό για την ευρύτερη περιοχή και σημείο συνάντησης μεταξύ τοπικής κοινωνίας, φορέων της τοπικής κοινωνίας, επισκεπτών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.



Πρόγραμμα
18.00 Εργαστήρια παντομίμας, χορού, καραόκε, ζωγραφικής, κατασκευής μουσικών οργάνων
19.15 Αφήγηση Παραμυθιών από το "Σπασμένο Ρόδι Καστοριάς"
20.00 Συναυλία από τα παιδιά της Πρέσπας σε συνεργασία με την καθηγήτρια μουσικής Σόνια Χαραλαμπίδου
21.00
Party με μουσικές απ' όλο τον κόσμο



Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, 53077 Πρέσπες, Φλώρινα
τηλ.23850-51332, φαξ 23850-51210

info@ctp.gr, www.ctp.gr, www.transnatura.gr


Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Mουσείο ΗΣΑΠ

Ζούμε σε μια πόλη γεμάτη μουσεία…Ανάμεσα σ’αυτά πήρε το αυτί μας και για το μουσείο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Αποφασίσαμε λοιπόν να το επισκεφθούμε και να δούμε τι εκθέματα μπορεί να έχει.
 Μπαίνοντας στο Μουσείο το μάτι μας πέφτει στην φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη και ζητάμε να μάθουμε την ιστορία της.
 
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο Μουσείο που με τα εκθέματα του ταξιδεύει πραγματικά τον επισκέπτη στο παρελθον και διηγείται με ένα μοναδικό τρόπο την ιστορία του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, από το 1835 μέχρι σήμερα
Με περιεχόμενο εκπαιδευτικό για τους νέους και ίσως κάπως νοσταλγικό για τους παλαιότερους, το Μουσείο του ΗΣΑΠ πρωτολειτούργησε το 2005, από το Σωματείο Συνταξιούχων.
Χαρακτηριστικά να πούμε, πως μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν, παλιές ταυτότητες εργαζομένων, μηχανήματα και εργαλεία  που χρησιμοποιούσαν οι τεχνικοί και οι ηλεκτροδηγοί, στολές που φορούσε το προσωπικό,φωτογραφίες και πινακίδες από τις αποβάθρες των σταθμών. Είναι σα να συνδέεται το παρόν με το παρελθόν και όλα να ξαναζωντανέυουν μπροστά στα μάτια σου.


Ο οραματιστής της ιδέας  του Μουσείου, Μανώλης Φωτόπουλος, μας διηγήθηκε την ιστορία του Μουσείου μέσα σ’ενα ξύλινο βαγόνι, κατασκευής του 1904, που είχε βρεθεί πεταμένο στο Θησείο.
 
Το μουσείο ανήκει στο Σωματείο Συνταξιούχων του ΗΣΑΠ, οι οποίοι και το συντηρούν με εισφορές από το υστέρημα τους. Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι « και μία λάμπα που θέλουν να αλλάξουν την πληρώνουν από την τσέπη τους». Αυτό που μας έκανε  ιδιαίτερη εντύπωση, όση ώρα μιλούσαμε με τον κύριο Φωτόπουλο και αυτό που βλέπαμε στα μάτια του αν θέλετε, είναι η αγάπη του για την εταιρεία του ΗΣΑΠ, και απ’ ότι φαίνεται δεν είναι ο μόνος. Είναι όλοι όσοι εργάστηκαν στην εταιρεία.
Όπως μας περιέγραψε , κατα τη διάρκεια της ξενάγησης μας, από τις πιο συγκινητικές  στιγμές είναι οι επισκέψεις παλιών εργαζομένων στο μουσείο, καθώς αντικρύζουν αντικείμενα που τους γυρίζουν χρόνια πίσω!
 


 Το μουσείο βρίσκεται εντός του  ηλεκτρικόυ σταθμού του Πειραιά και λειτουργεί καθημερινά  9.00 με 14.00.
Η είσοδος είναι ελέυθερη.

Της Αναστασίας Γαβριλή & της Μαρίας Κεφαλά

Τα φιλοζωικά "στέκια" της Αθήνας


Αγαπάς τα ζώα; Απόδειξη!
Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να γίνει αυτή η πόλη καλύτερη και για τους τετράποδους φίλους μας είναι απλά, αλλά αναγκαία.
Το πιο σημαντικό: Δεν αγοράζουμε ζώα από τα petshops. Υπάρχουν χιλιάδες πανέμορφα αδέσποτα που περιμένουν την αγάπη μας και τη φροντίδα μας.
Τα ελληνικά animal friendly websites είναι πολλά. Στα περισσότερα από αυτά θα βρείτε συμβουλές για τη φροντίδα των κατοικιδιών, χρήσιμα τηλέφωνα φιλοζωικών συλλόγων και ιατρείων, ξενώνες, εκπαιδευτές ζώων, πληροφορίες για τη νομοθεσία, αλλά και αγγελίες στην περίπτωση που θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

MHN ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

24 Ιουνίου

Πρόγραμμα «Δημιουργικό Καλοκαίρι» για παιδιά

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίων Αναργύρων –Καματερού, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Χαϊδαρίου, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Καρχηδόνας πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Δημιουργικό Καλοκαίρι» για παιδιά ηλικίας 5-12 .

Σκοπός του κοινωφελούς αυτού προγράμματος είναι η στήριξη των οικογενειών και η προσφορά δημιουργικής-εκπαιδευτικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας στα παιδιά.Το πρόγραμμα «Δημιουργικό Καλοκαίρι» έχει σαν στόχο τη στήριξη των οικογενειών και παράλληλα να προσφέρει δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και γνώση μέσα από διάφορες δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα.Οι εμψυχωτές του προγράμματος βοηθούν τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και αν λειτουργήσουν σε ομαδικό πνεύμα.Το πρόγραμμα «Δημιουργικό Καλοκαίρι» περιλαμβάνει δραστηριότητες αθλητικές, καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού. Μια φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται πολιτιστική εκδήλωση ενώ στο τέλος του προγράμματος γίνεται γιορτή με γονείς και παιδιά για την παρουσίαση των καλλιτεχνικών αποτελεσμάτων των εργαστηρίων.


Καλό Δημιουργικό Καλοκαίρι!

Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Leadership and Management in a Changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy»

Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το University of International Business and Economics του Πεκίνου με θέμα:

«Leadership and Management in a Changing World:
Lessons from Ancient East and West Philosophy»

12-14 Ιουνίου 2011, Αθήνα
www.leadershipclassics.org/assets/call.pdf



Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) σε συνεργασία με το University of International Business and Economics (UIBE) του Πεκίνου διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμ: «Leadership and Management in a Changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy».

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις 12-14 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα, με τη συμβολή και του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών που εδρεύει στο ΟΠΑ. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γρηγόριος Πραστάκος.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 στις 9:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Επίσης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 13 Ιουνίου 2011 στις 8:00 μ.μ. θα γίνει η επίσημη τελετή του συνεδρίου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Την τελετή αυτή αναμένεται να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η θεματολογία του Συνεδρίου εστιάζει στη σημασία των διδαγμάτων της αρχαίας ελληνικής και κινεζικής φιλοσοφίας στην οικονομία και τη διοίκηση και στις αρχές και αξίες που χρειάζεται να διακρίνουν τις επιχειρήσεις και τα σύγχρονα στελέχη. Η συνέπεια, η αυτογνωσία, η δικαιοσύνη, η αυτοπειθαρχία, η υπευθυνότητα για τις πράξεις μας και για την επίδραση που έχουν αυτές στους άλλους, αλλά και η ικανότητα να ηγείται κάποιος υποδειγματικά είναι αρχές και αξίες που διέπουν την αρχαία ελληνική και κινεζική φιλοσοφία και αποτελούν χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διακρίνουν τις επιχειρήσεις και τα σύγχρονα στελέχη. Στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτές οι ιδέες αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σημαντικές αλλαγές διαδραματίζονται στην οργάνωση των επιχειρήσεων, τη συμπεριφορά των στελεχών και στην εκπαίδευση.

Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων του Συνεδρίου περιλαμβάνονται τα εξής: Ηγεσία και Φιλοσοφία, Επιχειρηματική Ηθική, Αξίες και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Φιλοσοφία και Σύγχρονο Management, Ηθική και Στρατηγική, Λήψη Αποφάσεων και Φιλοσοφία, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Επικοινωνία, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα και Φιλοσοφία, Διαπολιτισμικό Management στην Ανατολή και τη Δύση.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί και προσκεκλημένοι ομιλητές μεταξύ άλλων και οι Καθ. Sir Geoffrey Lloyd (University of Cambridge), Καθ. Thomas Donaldson (Wharton School, University of Pennsylvania), Danah Zohar (Oxford Academy of Total Intelligence), Καθ. Chung-ying Cheng (University of Hawaii), Sir Paul Judge (President of the Association of MBAs) και Καθ. Χαρίδημος Τσούκας (University of Warwick, Πανεπιστήμιο Κύπρου). Περισσότεροι από 60 επιστήμονες από 20 και πλέον χώρες, και ένας σημαντικός αριθμός υψηλών αξιωματούχων, Πρυτάνεων και καθηγητών Πανεπιστημίων της Κίνας, που υποστηρίζει ενεργά τη διοργάνωση θα παραστούν στο συνέδριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και πάνελ με θέμα: «The Reflective Business Leader: Paths to Ethical and Sustainable Business Development», στο οποίο θα συμμετάσχουν Διευθύνοντες Σύμβουλοι γνωστών εταιρειών.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία να αναδειχθεί η διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, να αξιοποιηθεί στην προώθηση καινοτόμων πρακτικών διοίκησης στις σύγχρονες επιχειρήσεις και να αναπτυχθούν περαιτέρω πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες, σε διεθνές επίπεδο και με την Κίνα ειδικότερα. Παράλληλα, με δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί τόσο η ελληνική όσο και η κινεζική φιλοσοφία, το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια σφαιρική, διαπολιτισμική προσέγγιση του θέματος, πράγμα επίσης αναγκαίο στις μέρες μας. Τέλος, το συνέδριο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας και Κίνας, μιας και ένα από τα στοιχεία που συνδέουν τις δύο χώρες είναι η κληρονομιά δύο σημαντικών αρχαίων πολιτισμών.

Eγγραφή
Για να εγγραφείτε ηλεκτρονικά, πατήστε εδώ.

Παρακαλούμε όπως βρείτε συνημμένα το πρόγραμμα του Συνεδίου καθώς και το πλήρες ενημερωτικό υλικό στα ελληνικά και τα αγγλικά.





Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το τέλος της εφηβείας

Το πέρασμα στην ανδρική και τη γυναικεία ζωή χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή των 17-19 ετών. Για το κορίτσι δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, αφού στα 18 του μπορεί να θεωρηθεί 'έτοιμη γυναίκα', ενώ το αγόρι ακόμη ακολουθεί, μπλοκαρισμένο και πιο ντροπαλό. Διαγράφεται η σοβαρότητά του, γίνεται νεαρός κύριος, περνά στην 'ανώριμη ωριμότητα'. Αυτά έτσι, περίπου, γίνονται. Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι ότι το πέρασμα στην ενήλικη ζωή εγγυάται την ολοκληρωμένη κοινωνία.
Στην περίοδο αυτή που φυσιολογικά ο έφηβος βλέπει μπροστά του την ενηλικίωση και την αυτονομία του, προετοιμάζει και τις δυνάμεις του για το δικό του αύριο. Δυστυχώς, για την ελληνική πραγματικότητα, η εφηβεία δεν φαίνεται να κλείνει στα 18-19 χρόνια, αλλά υπερωριμάζει μέχρι και τα ...30 ή, ίσως, σε μερικούς δεν κλείνει ποτέ. Και όταν, χαριτολογώντας, οι ενήλικοι λέμε 'μέσα μου κρύβω ένα παιδί' ή 'δεν μεγάλωσα ποτέ', αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ωριμάσει και ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ενταγμένοι στην κάθε περίοδο της ζωής που περνάμε.
Δεν συμφωνώ, δε, καθόλου με την άποψη ότι κάποιοι άνθρωποι περνάνε 'κρίση εφηβείας' σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους. Απλώς θεωρώ ότι δεν ξέφυγαν από την εφηβική ηλικία τους: καθηλώνοντας τον εαυτό τους και αρνούμενοι να μεγαλώσουν, παλινδρομούν όλο και περισσότερο, ακόμα και πιο κάτω από την εφηβεία τους. Είναι τελείως διαφορετική η θέση τού 'είμαι συναισθηματικός' απ' αυτήν του 'είμαι ανώριμος'. Και είναι πιο σημαντικό μήνυμα να ωριμάσει ο άνθρωπος περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση και την αυτονομία.
Και για τα δύο φύλα στην ηλικία των 17-19 χρόνων κυριαρχεί ένα βασικό πράγμα: το πέρασμα στην ανδρική και γυναικεία φιγούρα, αντίστοιχα. Για το κορίτσι είναι πλέον γεγονός, η 'δεκαοχτάρα είναι γυναίκα'. Το αγόρι ακολουθεί με πιο αργούς ρυθμούς, είναι ακόμα πιο μπλοκαρισμένο από το κορίτσι, είναι πιο ντροπαλό, αρχίζει όμως να διαγράφεται η σοβαρότητά του, ο τύπος του νεαρού κυρίου, που πάνω του σκιαγραφούνται αποχρώσεις 'ανώριμης ωριμότητας'.
Το κορίτσι έχει βγει για καλά στην εικόνα του, ο καθρέφτης όλο και περισσότερο δείχνει το μεγάλωμά του, έτσι ώστε θεωρεί πια τον εαυτό του γυναικείο πρότυπο στα 19 χρόνια της.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα: Το αγόρι έχει μπει στη σεξουαλικότητά του για τα καλά, ξεκαθαρίζοντας το σεξουαλικό μοντέλο του, αναπτύσσοντας την ερωτική του διεκδίκηση, φτιάχνοντας σχέσεις, περνώντας μέσα από την 'πρώτη φορά'. Πολλά πράγματα του φαίνονται πρωτόγνωρα, 'ρουφάει' τους χώρους που βιώνει, αντιδρά και αμφισβητεί τη ζωή των μεγάλων ή, αντιθέτως, ακολουθεί, αντιγράφοντας την κοινωνική φιγούρα του προτύπου.
Θα το δούμε να ζητάει παράλογα πράγματα, αλλά και να προβληματίζεται για το αύριο. Το συγκινούν ωραίες εικόνες και η δυναμικότητά του έρχεται πίσω από την πρόκληση του κινδύνου (μηχανές, νευρικά αυτοκίνητα), ενώ παράλληλα ζητάει να μπει μέσα στη ζωή ψάχνοντας το χερούλι της ανάλογης πόρτας.
Οι γνώμες πέφτουν βροχή στο οικογενειακό περιβάλλον. Ολοι ξέρουν, εκτός από το ίδιο, τι του ταιριάζει περισσότερο. Ακολουθεί πολλές φορές την επιθυμία των γονέων του, προετοιμάζοντας τον εαυτό του για κάτι που δεν θέλει, αλλά και δεν ξέρει τι είναι.
Το εφηβικό κλείσιμο του νεαρού άνδρα τού δείχνει την άλλη πλευρά του νομίσματος, που του λέει ότι η ζωή που ακολουθεί χρειάζεται αγώνα και προσπάθεια. Είναι σίγουρο ότι ο έφηβος έχει τη δυνατότητα, πίσω από τις δικές του αναζητήσεις, να αναπτύξει την ωριμότητά του. Κάνει έρωτα, θέλει χρήματα, γεύεται τις απολαύσεις της ζωής, νιώθει δυνατός, βλέπει την εικόνα του. Αυτά είναι το δικό του μεγάλωμα. Η προσωπικότητά του πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα 19-20 χρόνια του.
Οσο για το κορίτσι, πρέπει να το δεχτούμε: η έφηβη των 18 χρόνων είναι γυναίκα! Η ίδια οφείλει να καταλάβει, διεκδικώντας τον εαυτό της, έτσι ώστε η προσωπικότητά της να υπάρχει. Σχεδόν έχει κλείσει την πόρτα της εφηβείας, έχουμε δεχτεί από πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία τη μητρότητα των 18 χρόνων, ο γάμος, που είναι το παραδοσιακό όνειρό της, γίνεται πραγματικότητα πολλές φορές, ενώ βέβαια σήμερα ζητεί πιο ξεκάθαρα και ουσιαστικά τον επαγγελματικό της ρόλο, τη μόρφωσή της, τη δική της αυτονομία.
Ερωτεύεται, όπως και το αγόρι, αλλά είναι πιο συναισθηματική απ' αυτόν. Ζει μέσα από τις φαντασιώσεις της τρυφερούς έρωτες, ενώ εξειδανικεύει το σύντροφό της. Κάνει έρωτα και του τον προσφέρει πολλές φορές ή του δίνει την πρώτη της φορά, για να μην τον χάσει. Ολα αυτά την οδηγούν σε μια πραγματικότητα πιο ρεαλιστική απ' αυτή του νεαρού άνδρα. Σίγουρα όμως και αυτή, όπως και ο έφηβος, βλέπει τον εαυτό της στη ζωή που ανοίγεται μπροστά της.
Πολλά πράγματα, όμως, φαίνεται να αγνοεί, όπως η αντισύλληψη, η συντροφικότητα, η ερωτική παρουσία στην κοινωνική της εικόνα, οι φοβίες για την εικόνα που έχει προς τα έξω. Είναι αναγκαίο και αληθινό για τους γονείς και την πολιτεία να καταλάβουν ότι οφείλουν να αφήσουν τον έφηβο να μπει μέσα στη ζωή.
Ας θυμόμαστε: Το πέρασμα της εφηβείας στην ενήλικη ζωή εγγυάται την ολοκληρωμένη κοινωνία, την ώριμη σχέση των ανθρώπων, τη συντροφικότητα, την ολοκληρωμένη συνέχεια της γέννησης και ωρίμανσης του αυριανού 'Ελληνα. Επιτέλους, είναι πια καιρός να δούμε τη μετεφηβική ελευθερία ενταγμένη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ας δώσουμε ελευθερία, αυτονομία, κίνητρα σ' αυτούς που σε λίγο θα είναι η γενιά που παίρνει τη ζωή στα χέρια της.

Ασκητής Θάνος, Νευρολόγος – Ψυχίατρος

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Athens Fringe Festival 2011 - Prosklisi sto 3o Open Day


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο 210-3390447

5η Ιουνίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2011


ΓιορτάΖΟΥΜΕ το Περιβάλλον!
Ο Δήμος Αγ.Αναργύρων-Καματερού και οι ενεργοί φορείς της περιοχής γιορτάΖΟΥΝ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» με δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν όλη την διάρκεια της ημέρας (10.00-13.00 & 17.30-21.30).
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος:

  • το Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων «Σπύρος Αποστόλου»
  • η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων)
  • η Δημοτική Κοινότητα Αγ. Αναργύρων
  • η Δημοτική Κοινότητα Καματερού
  • ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ»
  • το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού- Τοπικό Παράρτημα Ανάκασας
  • οι Φίλοι του Πάρκου


 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ακόλουθες δράσεις:
  • Ζωγραφική & Κατασκευές με πηλό για παιδιά από το Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων «Σπύρος Αποστόλου» (10.00-13.00 & 17.30-20.00)
  • Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Στο βάθος…ΚΗΠΟΣ!» από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ»: Πρόγραμμα δημιουργίας λαχανόκηπου για παιδιά Δημοτικού (10:30-12:00, Σημείο συνάντησης: Κτίριο Natura 10.15. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6942 056334).
  • Προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το περιβάλλον και τον άνθρωπο από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» (20:30-21:30)
  • Φύτεμα / Καλλιέργεια σπόρων από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού - Τοπικό Παράρτημα Ανάκασας:  Κατασκευή Οικολογικών γλαστρών από ανακυκλώσιμα υλικά και φύτεμα σπόρων (10.30-12.30)
  • Φύτεμα / Καλλιέργεια σπόρων από τον Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» (10.30-12.30)
  • Δενδροφύτευση δενδρυλλίων και φυτών από την Δημοτική Κοινότητα Αγ. Αναργύρων & τους Φίλους του Πάρκου (10.30-12.30)
  • Εθελοντικός Καθαρισμός Πάρκου από την Δημοτική Κοινότητα Καματερού (10.00-13.00 & 17.30-20.00)
  •  Κομποστοποίηση (17.30-20.00)


Σας περιμένουμε να έρθετε με το ποδήλατό σας!


Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αγ.Αναργύρων-Καματερού και την στήριξη  του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Αντώνη Τρίτση



Πληροφορίες:
·    Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων «Σπύρος Αποστόλου», Τηλ.: 210 2621777
·    Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» Τηλ/Fax: 210 5913826, 6936784724

Για την "ΕΔΡΑ"
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Παρατηρητήριο ΑΤΤΙΚΗΣ





Η περιφέρεια Αττικής, επιφορτισμένη, ως ένα σημείο, με τον συντονισμό των υπόλοιπων περιφερειακών Παρατηρητηρίων, άφησε πίσω «τα του οίκου της» με αποτέλεσμα να αρχίσουν «με διαφορά φάσης» οι σχετικές επαφές και διεργασίες.

Το ιστορικό
Ήδη από τις 19 Μαρτίου ανακοινώθηκε η σύσταση του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου. Έγιναν συναντήσεις, συσκέψεις, συνεδριάσεις επαφές και διαβουλεύσεις. Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών αγκάλιασαν την ιδέα και σπειρώθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρχικά 10 και στη συνέχεια 11 θεματικές ομάδες εργασίας και να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η πρώτη Πανελλήνια Ολομέλεια στις 16 Απριλίου.

Χιονοστιβάδα
Από εκείνη την ημέρα και μετά μια αλυσιδωτή χιονοστιβάδα εξελίξεων εξαπλώθηκε σχεδόν σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγω του πραγματικά μεγάλου αριθμού των οργανώσεων που αγκάλιασαν την ιδέα και ένωσαν τις προσπάθειές τους  προέκυψε η  ανάγκη δικτύωσης και με τοπικά κριτήρια -πέραν των θεματικών.  Κρήτη, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ιόνια Νησιά άρχισαν εντατικές εργασίες ώστε να δώσουν καταστατική υπόσταση σ' αυτή τη προσπάθεια, ενώ οι επαφές και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Η Αττική μπαίνει στον χορό
Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση του μεγάλου πλήθους των οργανώσεων που έχουν την έδρα τους στην  Αττική, προτάθηκε να συσταθεί συντονιστική επιτροπή και να χωριστεί η περιφέρεια σε 7 τομείς ακολουθώντας, εν πολλοίς,  τις περιφερειακές ενότητες του "Καλλικράτη". Για τον συντονισμό των επί μέρους περιφερειών προτάθηκαν οι εξής:
  • Για τον γενικό συντονισμό στην Αττική και τον συντονισμό του Νότιου τομέα προτάθηκε η κυρία Μαρία Χατζή πρόεδρος του δικτύου "HΡΑΚΛΕΙΑ ΕΝΩΣΗ»
  • Για τον Κεντρικό Τομέα ο κος Γιώργος Καστάνης πρόεδρος του δικτύου «ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ»
  • Για τον Βόρειο Τομέα ο κύριος Θοδωρής Δημητρόπουλος αντιπρόεδρος της Οργάνωσης ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ
  • Για τον Ανατολικό Τομέα η κυρία Ευγενία  Αρβανίτη - Πρεβεζάνου, πρόεδρος του δικτύου ΚΡΑΤΑ ΜΕ
  • Για τον Δυτικό Τομέα η κυρία Χριστιάνα Γαρδικιώτη υπεύθυνη επικοινωνίας του δικτύου «ΕΔΡΑ»
  • Τον τομέα Πειραιά Μαριαλένα Σουπιώνη πρόεδρος του δικτύου ΟΙΚΟΡΜΑ
  • Και για τον τομέα νήσων ο κύριος Μαλτέζος Γρηγόρης πρόεδρος της οργάνωσης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΟΝ
Μιλήσαμε με τους υποψήφιους συντονιστές και τους ζητήσαμε να μοιραστούν μαζί μας      -επιγραμματικά-  σκέψεις, προβληματισμούς και οραματισμούς σχετικά με το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ. Σας παραθέτουμε τα σχόλιά τους.

Μαρία Χατζή
«Όταν ξεκινήσαμε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την τεράστια ανταπόκριση των Οργανώσεων ούτε τον όγκο της δουλειάς που θα προέκυπτε ! Σήμερα αισθανόμαστε ταυτόχρονα περήφανοι αλλά και υπεύθυνοι παρά ποτέ, γιατί για πρώτη φορά, τόσοι πολλοί συσπειρώθηκαν και εξακολουθούν να συσπειρώνονται τόσο γρήγορα. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Υπάρχει όμως εμπειρία, πάθος και διάθεση για δουλειά και είμαστε σίγουροι ότι επιτέλους στο χώρο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, η ίδρυση και η ανάπτυξη του Παρατηρητήριο της Κοινωνίας Πολιτών θα καλύψει το έλλειμμα που υπήρχε.»

Γιώργος Καστάνης
«Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα και πάνω από όλα να κάνουμε πραγματικότητα είναι ένα σωστά δομημένο και πλήρες μητρώο οργανώσεων. Είναι ένα χρήσιμο θεσμικό εργαλείο που λείπει και μπορεί να αποτελέσει το κλειδί ώστε να πάψει ο κατακερματισμός και η αποδυνάμωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.»

Θοδωρής Δημητρόπουλος
«Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών είναι ίσως μια μοναδική ευκαιρία ώστε να εφαρμοστεί στη πράξη η άμεση δημοκρατία. Σε μια εποχή όπου η αντιπροσώπευσή μας έχει φέρει ολέθρια αποτελέσματα ήρθε η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί»

Ευγενία Αρβανίτη- Πρεβεζάνου
«Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών οδηγεί μοιραία στον κατακερματισμό των δυνάμεών τους. Ιδιαίτερα στην ανατολική Αττική όπου τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά λόγω υπερπληθυσμού και έλλειψης υποστηρικτικών υποδομών, το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά όχι μόνο στο συντονισμό των δράσεων των φορέων αλλά και στη βιωσιμότητά τους. Και να μην ξεχνάμε: η ισχύς εν τη ενώσει.»

Χριστιάννα Γαρδικιώτη
Το έργο που αναλάβαμε είναι μεγάλο και σοβαρό και η ανάγκη για συσπείρωση επιτακτική και αναγκαία. Η βιωσιμότητα και κυρίως η αποτελεσματικότητα των ενεργειών αυτών αποτελούν για όλους μας τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παραμείνουμε ενωμένοι

Μαριαλένα Σουπιώνη
«Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ είναι και πρέπει να παραμείνει υπόθεση των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παρεισφρήσουν κανενός είδους δικτατορίσκοι και προσωπικές φιλοδοξίες. Άλλωστε τέτοιες πρακτικές δεν χωρούν στην αγκαλιά του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς που όλοι υπηρετούμε. Αν μείνουμε πιστοί σ' αυτή τη γραμμή το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ έχει τη δυναμική να κάνει τη διαφορά.»

Γρηγόρης Μαλτέζος
Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών,  οφείλει να αξιοποιήσει τις προτάσεις  όλων των κοινωνικών  ομάδων που συμμετέχουν σ' αυτό,  προκειμένου να αναζητήσει  λύσεις στους  τομείς της ενέργειας , του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  οι οποίοι άλλωστε καθορίζουν τα πρότυπα διαβίωσης και ποιότητας ζωής για τις επόμενες γενιές.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ανοικτό σε όλες και όλους
Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ (Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών) είναι ανοικτό σε όλες και όλους. Ακολουθεί τη λογική του νέου διοικητικού χάρτη κι ενθαρρύνει την αυτοργάνωση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΩΝ και στις 12 περιφέρειες της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, το καθένα και στόχους τη δικτύωση, τη μελέτη κι επεξεργασία θεμάτων που αφορούν τη Κοινωνία Πολιτών και τις Οργανώσεις και κυρίως την ενεργό συμμετοχή όλων των οργανώσεων ώστε να αποτελέσουν πομπούς αλλά και δέκτες μηνυμάτων από και προς ολόκληρη την Ελλάδα ώστε να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πολιτών και να καθίσταται δυνατή η ουσιαστική παρέμβασή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σημείωση
Για όσους ενδιαφέρονται ακολουθεί η κατανομή των δήμων της περιφέρειας Αττικής σε τομείς σύμφωνα με τον «ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ»:
-       Η περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Αθηναίων, Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης και Δάφνης - Υμηττού.
-       Η περιφερειακή ενότητα Βορείου Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου.
-       Η περιφερειακή ενότητα Νοτίου Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπολης, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου.
-       Η περιφερειακή ενότητα Ανατολικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Ωρωπού, Μαραθώνος, Ραφήνας - Πικερμίου, Διονύσου, Αχαρνών, Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων - Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής,  Σαρωνικού, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας και Μαρκόπουλου
-       Η περιφερειακή ενότητα Δυτικού Τομέα περιλαμβάνει τους δήμους Αιγάλεω, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου και Αγ.Αναργύρων - Καματερού, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Φυλής και Ασπροπύργου
-       Η περιφερειακή ενότητα Πειραιώς περιλαμβάνει τους δήμους Πειραιώς, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος.
-       Η περιφερειακή ενότητα Νήσων περιλαμβάνει τους δήμους Αίγινας, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας και Πόρου.

Giannis Kotsiras - Pass the flame