Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πως να αναγνωρίζετε τις απάτες (scams)


Σε κάθε παρουσίαση που κάνουμε, τονίζουμε την ανάγκη έρευνας προτού κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια. Σήμερα θα πούμε 5-6 βασικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όταν πρόκειται να ασχοληθούμε με μια νέα σελίδα. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει το ενδεχόμενο συναλλαγής μαζί της. Πάμε να τα δούμε ένα ένα.

Έτη παρουσίας: Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας.Όταν ένα site μετράει 10 χρόνια στην πιάτσα, τότε οι πιθανότητες να είναι scam ελαχιστοποιούνται. Ας το σκεφτούμε λογικά. Αν ήταν scam, μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια θα είχαν ακουστεί τόσες φήμες, τόσα πράγματα, που εκ των πραγμάτων θα ήταν δύσκολο εώς ακατόρθωτο να εξακολουθεί να λειτουργεί. Δεν ισχύει όμως,πάντα. Τα sites μεταβιβάζονται και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι μέλλει γενέσθαι με τον νέο ιδιοκτήτη. Ίσως ακόμα και οι ίδιοι να έχουν αλλάξει τροπάριο. Όπως και να έχει, αποτελεί τη νούμερο μία εγγύηση. 

Τι υπόσχεται: Κάθε μέρα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Υπόσχονται γρήγορο χρήμα, άμεσες πληρωμές και εύκολα κέρδη. Ας το σκεφτούμε και πάλι λογικά. Ας υποθέσουμε πως αυτοί οι τύποι, έχουν βρει τη κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά. Έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να κερδίζουν μεγάλα ποσά. Γιατί να θέλουν να τη μοιραστούν μαζί μας; Γιατί να δώσουν κομμάτια της πίτας; Κάπου δεν κολλάει το όλο θέμα. Πόσα λεφτά να βγάζεις από ένα ptc site; Και αν βγάζεις 300$ το μήνα, πόσο εύκολο είναι να το κάνω και εγώ; Χρειάζεται άπειρους affiliates, πολύχρονη παρουσία και εντατικό ψάξιμο. Οπότε οι όροι εύκολο,γρήγορο, άμεσο, καταργούνται.

Η δομή του site: Κατά 99%, έχουν όλα την ίδια δομή. Το σκεπτικό είναι απλό και κατανοητό. Κάνω αρπαχτή. Ξέρω ότι θα υπάρχω για λίγους μήνες. Γιατί λοιπόν να ξοδέψω χρήματα στο στήσιμο ενός καλού site; Πετάω ένα έτοιμο και βάζω μέσα πολύχρωμες εικόνες και παχιά λόγια. Εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά το 99% των scam sites, έχουν την ίδια μορφή. Έτοιμο, φθηνό και απλό. Να το σκεφτούμε και πάλι λογικά; Όταν έχω κάτι καλό να προωθήσω, θα φτιάξω και μια αντάξια, του προϊόντος, σελίδα. Κοινή επιχειρηματική λογική. Το ωραίο τραβάει. Αν προσθέσουμε και το καλό προϊόν, τότε η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. 

Τι πουλάει και πότε: Μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν πως με το να ανεβάζω βίντεο στη σελίδα τους, θα μπορέσω να φτιάξω τη προίκα μου. Σώπα. Πως δεν το σκέφτηκε η google; Το σκέφτηκε και μάλιστα πριν από χρόνια. Επομένως, όταν εσύ έρχεσαι δεύτερος και καταϊδρωμένος, τι παραπάνω ενδέχεται να προσφέρεις; Τι παραπάνω μπορείς να δώσεις από έναν κολοσσό όπως η google; Καλύτερες τιμές, θα σου πει. Οκ, πάσο. Το ξανασκέφτομαι λογικά και λέω, "από που βρίσκεις τα λεφτά"; Έρχονται οι επιχειρηματίες και κάνουν ουρά στο site σου και δεν εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις τους στα χέρια της google και της κάθε google; Για να μην μακρηγορούμε, κάθε τι αναχρονιστικό και μη πρωτότυπο, πρέπει να έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλοι. Κάπου εδώ, να ειδοποιήσω τους "φίλους" των scam sites, πως τα χαπάκια δίαιτας και οι βίζες για Αμερική, δεν έχουν πλέον πέραση.

Σου ζητάει λεφτά: Όταν δίνω λεφτά, περιμένω αντάλλαγμα. Έχω αγοράσει κάτι και περιμένω να το δω. Πως εσύ, ζητάς με το καλημέρα λεφτά; Και τι θα μου δώσεις; Το βιβλίο με τους 1000 τρόπους να βγάλεις λεφτά στο ίντερνετ, που υπόσχεσαι στη σελίδα σου; Αυτό, για το οποίο έχεις βάλεις 5-6 στημένα σχόλια και ιστορίες; Θα σε γέλασαν. Site που σου ζητάει λεφτά με το καλημέρα, είναι κατά 99% scam. Τόσο απλό. Ποτέ, μα ποτέ, μην δώσετε λεφτά σε τέτοιου είδους sites. Θα τα κλαίτε.

Στοιχεία εγγραφής: Κάτσε ρε φίλε. Συναλλαγή δεν θα κάνουμε, κάποιο προϊόν δεν θα μου παραδώσεις. Θέλω μόνο να διαβάσω αυτά που γράφεις και υπόσχεσαι. Γιατί λοιπόν μου ζητάς όνομα, επίθετο, διεύθυνση, πόλη και κινητό τηλέφωνο; Μήπως γιατί τα βάζεις όλα σε μια λίστα και μετά τα πουλάς σε εταιρείες; Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρουμε. Ακόμη και για πληρωμή, χρειάζονται μόνο όνομα, email και paypal email/ αρ.λογαριασμού τράπεζας (περαιτέρω στοιχεία μόνο σε ελληνικές εταιρείες και σε σπάνιες περιπτώσεις, σε εταιρείες του εξωτερικού). Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Τρόποι διαφήμισης: Κανένα σοβαρό site, καμιά σοβαρή εταιρεία, δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία να αγοράσει λίστες με χιλιάδες email και να στείλει newsletters, χωρίς να έχει προηγηθεί εγγραφή σε αυτό. Κανένα και καμία. Οι σοβαρές εταιρείες, σε ρωτάνε. Θέλεις κύριες να γραφτείς στο newsletter μας; Γράψου και θα το λαμβάνεις. Τόσο απλό. Γενικότερα, διαφημίσεις με περίεργους τρόπους, πλάγια προσέγγιση και ύποπτες κινήσεις, φανερώνουν ένα scam από εδώ μέχρι το συμπαθέστατο Τζιμπουτί.

Σχόλια: Για το τέλος, αφήσαμε το αγαπήμενο μας. Αυτό που σας λέμε σε κάθε παρουσίαση. ΕΡΕΥΝΑ. Αναζητήστε πληροφορίες για κάθε site και εταιρεία που σας ενδιαφέρει.Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετά σχόλια άλλων ανθρώπων, πάνω στα οποία μπορείτε να βασιστείτε. Αν είναι scam, κάποιος θα την έχει πατήσει πριν από εσάς. Αν δεν είναι, τότε θα βρείτε θετικές κριτικές και αποδείξεις.



ΠΗΓΗ http://olafree.blogspot.com/2011/09/scams.html