Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Πότε θα ελεγχθούν με το «πόθεν έσχες» για παράνομο πλουτισμό;;;

Πλούτισαν κάποιοι κάνοντας προγράμματα για φτωχούς και ανέργους και ψηφιοποίηση «αέρα κοπανιστού»
Γι’ αυτούς θα εφαρμοστεί το «πόθεν έσχες»;
Διαβάσαμε και ακούσαμε πρόσφατα ότι 500 περίπου πολιτικά πρόσωπα και άλλοι διαλεγόμενοι με τις μίζες και διαχείριση προμηθειών στο κράτος θα ελεγχθούν με το «πόθεν έσχες» για παράνομο πλουτισμό.
Υπάρχουν όμως «ολόκληρες περιοχές» διαπλοκής και εκκολαπτήρια διαφθοράς από την κρατική γραφειοκρατία που οι πρωταγωνιστές δρουν ανενόχλητοι και συνεχίζουν τις αρπαχτές ακόμη και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές.
Πρόκειται, για αυτούς που πλούτισαν διαχειριζόμενοι «άυλα’ προγράμματα για φτωχούς και ανέργους μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και δια βίου μάθησης και προγράμματα ψηφιακού περιεχομένου της Κοινωνίας της Πληροφορίας την τελευταία εικοσαετία με μηδαμινό παραγωγικό αντίκρισμα.
Αυτές οι «περιοχές» παράνομου πλουτισμού ελάχιστά έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς μολονότι είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων ήταν μόλις 1,2%. συγκριτικά με τους στόχους που είχαν τεθεί. Και αυτό έγινε ακριβώς επειδή τα προγράμματα αυτά δεν είχαν κανένα υλικό παραδοτέο παρά μόνον χαρτιά. Μιλάμε για έλλειμμα δομικού έλεγχου που πηγαίνουν και που καταλήγουν δισεκατομμύρια κοινοτικών πόρων χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα.
Κι΄ αυτό συμβαίνει μολονότι, υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη δημιουργία web site και απορρόφησης εκατομμυρίων σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς και δήμους που στοίχησαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ ενώ αντικειμενική τους αξία δεν ξεπερνά 30.000 έως 50.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή τα υπουργεία που διαχειρίζονται το επιχειρησιακό της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζουν τον ίδιο σχεδιασμό και πρακτική κοινωνικής οικονομίας , π.χ. Equal κ.τ.λ. τα οποία υλοποιήθηκαν και κόστισαν εκατομμύρια χωρίς να δημιουργήσουν έστω μία θέση μόνιμης εργασίας..
Οι σχεδιαστές αυτών των προγραμμάτων παρουσιάζονται μάλιστα ακόμη και σήμερα ως αναντικατάστατοι ειδικοί στις θέσεις τους.
Υλοποιούν προγράμματα που πιστοποιούνται στα χαρτιά, αλλά δεν έχουν καμία αντιστοίχιση στην πραγματικότητα των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι το βασικό κριτήριο σε αυτά τα προγράμματα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αν εξαιρέσουμε τα προγράμματα που επιδοτούνται απ’ ευθείας οι εργαζόμενοι τύπου «stage» ή της κοινωφελούς εργασίας, που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, τα υπόλοιπα προγράμματα κατάρτισης, δια βίου μάθησης και συμβουλευτικής για την απασχόληση γίνονται μόνο για το «θεαθήναι».
Στην κριτική που έγινε για το υπουργείο εργασίας και παιδείας και τη σπουδή που ακολουθήθηκε, για κάποιες ΜΚΟ και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ να διαχειρίζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, το υπουργείο εργασίας δημοσίευσε μια λίστα με περίπου 700 οργανώσεις που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας για την πρόσκληση ανέργων θολώνοντας έτσι το νερά.
Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι εκεί που επιδοτήσεις πηγαίνουν για μισθούς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το πρόβλημα είναι σε εκείνα τα προγράμματα τύπου Equal και Adαpt που που έγιναν στο παρελθόν εκατοντάδες χιλιάδες πήγαν στο συντονιστή εταίρο και διαχειριστή για δράσεις όπως δικτύωση, εκπαίδευση και συμβουλευτική που στην ουσία εκτός από λίγες περιπτώσεις κατέληξαν «αέρας κοπανιστός» για τον πλουτισμό ορισμένων διαπλεκόμενων επιτηδείων με το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Την κατάσταση αυτή που τροφοδοτούσε έμμεσα το πολιτικό σύστημα με πολιτικό χρήμα και πελατειακές σχέσεις, ασφαλώς την γνωρίζουν πολλοί, αλλά λίγοι πρόκειται να μιλήσουν εάν δεν εφαρμοστεί το «πόθεν έσχες» σε εκείνους που διαχειρίστηκαν τα μεγάλα ποσά. Είναι γνωστό ότι οι εγκρίσεις στα μεγάλα ποσά δεν έγιναν με αντικειμενικά κριτήρια ανάμεσα σε χιλιάδες δικαιούχους αλλά κυρίως από διαπλεκόμενους με το πολιτικό σύστημα..
Γιατί άραγε αυτά τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν κατ΄επανάληψη τα μεγάλα ποσά δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα;
Γιατί το Υπουργείο Εργασίας όταν «στριμώχθηκε» από τη δημοσιότητα έδειξε τα μικροπραγράμματα δηλαδή τις «μαρίδες» και δεν έδωσε στην δημοσιότητα εταιρίες που διαχειρίστηκαν προνομιακά εκατομμύρια από τα υπουργεία δηλαδή τους «καρχαρίες» σκυλόψαρα;
Το ζήτημα είναι πλέον ότι, οι Ευρωπαίοι οι οποίοι μας δίνουν τα κονδύλια γνωρίζουν πλέον πολύ καλά την κατάσταση αυτή που επικρατεί στη χώρα μας.
Και πιέζουν για διαφάνεια και διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς κάτι που συνεχίζουν να αρνούνται τα υπουργεία μας με διάφορες προφάσεις.
Συζητώντας, τη κατάσταση αυτή με τα Ευρωπαϊκα δίκτυα για την Κοινωνική Οικονομία μας επεσήμαναν ότι είναι γνωστή πλέον εκτεταμένη διαφθορά της ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας και το γεγονός ότι οι πόροι για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στη χώρα μας εκτρέπονται από το κύκλωμα διαφθοράς και πάνε χαμένοι.
Γι’ αυτό σε πρόσφατη συνάντηση μας είπαν «κάνετε κάτι – δημιουργείστε μια ανεξάρτητη αρχή όλοι οι κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις πέραν του κράτους για απευθείας συνεργασία με την Ε.Ε – παρακάμψτε τη διεφθαρμένη κρατική γραφειοκρατία. Είναι θεσμικά εφικτό. Υπάρχουν ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη για την διάχυση των πόρων στους πραγματικούς δικαιούχους..
Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα και φαίνεται αυτό από τους πόρους που διαθέτει για αυτό το σκοπό, αλλά γνωρίζουμε ότι, εάν δεν αλλάξουν οι φορείς διαχείρισης αυτών των πόρων και δεν γίνει διάχυση στην Ελληνική Κοινωνία οι πόροι αυτοί θα πηγαίνουν σε μεγάλο μέρος στην κρατική γραφειοκρατία και διαφθορά.
Μήπως ήλθε η ώρα λοιπόν οι χιλιάδες συλλογικές οργανώσεις της κοινωνίας των Πολιτών να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν διαφάνεια – δημόσια διαβούλευση και αντικειμενική κατανομή των πόρων.
ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ